Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Nadomestilo za osnovni plačilni račun je od 1.7.2020 nižje, v Banki Slovenije pa poudarjajo, da lahko poslovne banke nadomestilo tudi znižajo oziroma osnovni plačilni račun ponudijo brezplačno.

Kaj je osnovni plačilni račun?

Vsak potrošnik, ki zakonito prebiva v Evropski uniji, ima pravico do osnovnega plačilnega računa, kar pa mora ob odprtju izrecno zahtevati. Banka lahko odprtje zavrne le:

  • če potrošnik že ima plačilni račun pri slovenski banki,
  • potrošnik krši ali je v zadnjih treh letih kršil pogodbeno obveznost do banke, ali
  • ima banka informacije, da je na plačilnem računu potrošnika vzpostavljena evidenca o neizvršenih sklepih za izvršbo ali prisilno izterjavo.

Banka vlogo mora zavrniti, če bi odprtje takšnega računa kršilo zakonodajo s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. Do takšnega računa so upravičeni tudi potrošniki brez stalnega naslova, prosilci za azil in potrošniki, ki jim dovoljenje za bivanje ni bilo odobreno, a njihov izgon iz pravnih ali dejanskih razlogov ni mogoč.

Po naših izkušnjah je najpogostejši razlog za zavrnitev odprtja osnovnega plačilnega računa neizvršen sklep za izvršbo ali prisilno izterjavo. Zavrnitev odprtja računa s strani banke za posameznika pomeni nezmožnost uporabe osnovne storitve - bančnega računa, kamor bi prejemal plačo, pokojnino, ali druge prejemke. 

Osnovni plačilni račun poleg vodenja računa vsebuje še osem plačilnih nalogov, uporabo spletne banke in dvige gotovine.

Kdo določi višino osnovnega plačilnega računa?

Višino nadomestila osnovnega plačilnega računa določa Banka Slovenije (za osebne transakcijske  račune nadomestila določijo posamezne poslovne banke v svojih cenikih). Trenutno nadomestilo znaša 6,28 evra oziroma 2,35 evra za upravičence do denarne socialne pomoči, od 1.7.2020 pa bo osnovno nadomestilo 4,90 evra, znižano pa 1,47 evra. Poslovne banke lahko nadomestila tudi znižajo, kar za nekatere že velja, oziroma osnovni plačilni račun ponudijo brezplačno.

Na Banki Slovenije menijo, da bi znižanje najvišjega dovoljenega nadomestila lahko vplivalo tudi na povečanje števila odprtih osnovnih računov, predvsem v segmentu socialno šibkih potrošnikov, ki ostaja nizko. Po podatkih 12 bank, ki so se odzvale na njihovo poizvedbo, je bilo v začetku marca odprtih 846 osnovnih plačilnih računov. Ocenjujejo, da je to med drugim posledica nizke ozaveščenosti potrošnikov o pravici do osnovnega plačilnega računa ter zakonske ureditve, ki banki omogoča zavrnitev prošnje tudi zaradi bonitete imetnika ali dejavnikov, povezanih s preprečevanjem pranja denarja in financiranja terorizma.

Za znižanje nadomestila za osnovni plačilni račun smo si prizadevali tudi na ZPS, zato pozdravljamo odločitev Banke Slovenije in obenem pozivamo potrošnike, predvsem socialno šibkejše in prejemnike denarne socialne pomoči, da možnost nižjega nadomestila za uporabo bančnih storitev tudi izkoristijo.

 bsUmik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA