Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

Korona virus nas je naenkrat in nepričakovano potisnil v nenavadno lokalno in globalno krizo, ki prinaša številne nevarnosti – poleg zdravstvenih tudi finančne. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako čim bolje ravnati z denarjem in morebitnimi kreditnimi obveznostmi.

Uredite si finance
Naredite pregled svojih prihodkov in upoštevajte njihov morebitni delni ali celotni izpad. Upoštevajte prihodke celotnega gospodinjstva, saj je zdaj bolj kot kadar koli čas, da delujemo enotno in povezano.

Naredite pregled morebitnih prihrankov – v katere kategorije spadajo oziroma kako hitro so vam dostopni (gotovina, varčevalni račun, depozit, delnice ...). Nikar se naglo in nepremišljeno ne odločajte za prodajo vrednostnih papirjev.

Naredite natančen popis nujnih mesečnih stroškov: najemnina, računi za gospodinjstvo, hrana, zdravstveno zavarovanje ... Izločite vse nenujne stroške in izračunajte, kolikšen je najmanjši mesečni znesek, ki ga potrebujete za preživetje gospodinjstva. Če imate prihranke, izračunajte, za koliko časa zadostujejo.

Razmislite tudi, ali se boste v primeru finančnih težav lahko obrnili na koga od ožje družine ali prijateljev. Prav tako razmislite, ali bo kdo za pomoč prosil vas, ali mu boste lahko pomagali in v kakšni meri. Trenutne razmere so negotove in nihče ne ve, kako dolgo bodo trajale, zato svetujemo, da se odpoveste vsem nenujnim nakupom, da bodo prihranki zdržali čim dlje oziroma da vam bo po končani samoizolaciji ostalo čim več sredstev, ki ste jih prej leta pridno varčevali.

Čim prej stopite v stik z upniki
Vsi, ki ste kakor koli zadolženi, naredite natančen pregled s točnimi zneski: potrošniški in stanovanjski krediti, redni in izredni limiti, kartice, lizing, nakupi na obroke, nebančna posojila. Razmislite, ali boste mesečne obveznosti lahko plačevali tudi v prihodnje, upoštevajte delni ali celoten izpad dohodka. Svetujemo vam, da čim prej stopite v stik z banko ali drugim upnikom in se poskušate dogovoriti za ustrezno rešitev, če obveznosti že zdaj ne zmorete plačevati. Uporabite telefon ali elektronsko pošto in se izogibajte obisku poslovalnic. Tudi če za zdaj še lahko plačujete mesečne obroke, se pogovorite z banko, kakšne so vaše možnosti v prihodnje. Bodite aktivni.

Spremljajte obvestila svoje banke – na njihovih spletnih mestih, v spletni ali mobilni banki, saj bodo banke svoje komitente obveščale o sprejetih ukrepih. V primeru hude finančne stiske se po pomoč obrnite na najbližji center za socialno delo.

Strošek za moratorij: 250 evrov
Eden od naših članov, ki odplačuje potrošniški kredit, nam je sporočil, da mu namerava banka za odobritev moratorija zaračunati 250 evrov. V trenutnih razmerah se nam kaj takega zdi popolnoma nedopustno in nečloveško. Da bi preprečili te in druge stroške ter kreditojemalcem zagotovili finančno preživetje v času krize, smo na Zvezi potrošnikov Slovenije že sredi marca pripravili predloge konkretnih ukrepov za pomoč prizadetim potrošnikom in pozvali Banko Slovenije, ministrstvo za finance, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Združenje bank Slovenije, da jih sprejmejo. O dogajanju na tem področju in sprejetih ukrepih vas bomo redno obveščali, zato spremljajte našo spletno stran www.zps.si.

Avtorica: Alina Meško

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA