Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop
Osebni računi, prost dostop
26. februar 2020

Gre za skupen projekt vseh slovenskih bank in hranilnic, v prvi fazi so preko pametnega telefona mogoča nakazila med fizičnimi uporabniki, kasneje bo s Flikom mogoče plačevati tudi na fizičnih in spletnih prodajnih mestih.

Takojšnja plačila, kjer je denar na računu prejemnika v le nekaj sekundah, sicer niso nekaj novega, a za uspeh določenega ponudnika je nujno, da se večje število uporabnikov vključi v isto shemo. Prav to obljublja Flik, ki povezuje vse banke in hranilnice v Sloveniji. Za uporabo Flika potrebuejte pametni telefon (operacijski sistem Android z verzijo Lolipop 5.0 ali novejšo oziroma iOS z verzijo iOS 11 ali novejšo), davčno številko in številko slovenskega bančnega računa ali aktivacijsko kodo. Denar nakazujete svojim kontaktom preko telefonske številke ali z vpisom e-naslova. Cena uporabe Flika in nakazil je odvisna od banke - pri bankah, kjer smo Flik že našli v cenikih, je uporaba brezplačna, pri Banki Intesa Sanpaolo, kjer bo Flik na voljo kmalu, pa so zapisali, da je "storitev brezplačna, obračuna pa se provizija v primeru nakazila fizični osebi pri drugi banki." Uporaba in uspeh Flika bosta zagotovo v veliki meri odvisna tudi od stroškov.

Komitenti katerih bank že lahko uporabljajo Flik
Zaenkrat lahko prek aplikacije Flik Pay svoj račun povežejo komitenti Addiko banke, BKS, DBS, Primorske hranilnice Vipava in Sberbank banke. Ostale banke in hranilnice obljubljajo zagon Flika v prihodnjih mesecih. Komitenti Abanke, Banke Intesa Sanpaolo, Delavske hranilnice in NLB boste Flik lahko uporabljali preko mobilne banke ali mobilne denarnice (pri nobeni zaenkrat še ni na voljo).

Ali bo Flik zaživel, je odvisno od tega, kako in v kakšnem obsegu ga bodo sprejeli uporabniki. Takojšnja plačila so med uporabniki drugih ponudnikov že realnost, a pravo uporabnost bo dosegel sistem, v katerega bo vključena večina prebivalcev. Takšen je na primer švedski Swish, ki ga uporablja že preko polovica celotne populacije. Želja ustvarjalcev Flika je zagotovo podobna, ali se bo uresničila, pa bomo videli v nekaj letih. 

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA