Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebni računi, prost dostop

V letu 2019 so banke podražile 32 storitev, ki jih spremljamo na ZPS, kar je nekoliko več kot leto poprej. Največkrat so banke povišale nadomestila za dvige na bankomatih drugih bank, vodenje osebnih računov in paketov ter letne članarine za kartice z odloženim plačilom. Najvišje, več kot 30 odstotne podražitve smo zabeležili pri DBS (trajni nalog in direktna obremenitev), NKBM (uporaba spletne banke) in Sparkasse (letna članarina za kartico MasterCard).

Banke in hranilnice morajo svoje komitente od konca lanskega leta obveščati, koliko denarja so v zadnjem letu pustili pri njih za uporabo storitev, ki jih koristijo. Vaša banka ali hranilnica vam je že posredovala podatke za leto 2018, letos boste dobili seznam storitev in pripadajoče zneske za leto 2019. Več o tem si preberite v našem spletnem prispevku.

Velike razlike med ponudniki

Razlike v višini nadomestil so med bankami in hranilnicami še vedno zelo velike, zato vsem priporočamo uporabo našega spletnega primerjalnika osebnih računov in paketov - vsaj enkrat letno. Z vnosom porabe osnovnih bančnih storitev boste dobili prinerjavo vseh 15 bank in hranilnic ter vseh računov in paketov, ki so dostopni vsem potrošnikom. Pri izbiri paketov bodite pozorni, ali boste njihovo celotno vsebino tudi uporabljali, če jo že plačujete. Paketi so lahko ugodnejši od enakega nabora posameznih storitev, nikakor pa ni nujno tako, zato ne zaupajte slepo trženjskim sporočilom - konkretne zneske preverite sami. 

Sodobni potrošnik, ki mesečno plača 6 položnic preko spletne banke, uporablja kartico z odloženim plačilom, trikrat dvigne denar na bankomatu druge banke ter uporabi po eno direktno obremenitev in en trajni nalog, trenutno najmanj plača pri Primorski hranilnici Vipava - 47 evrov letno. Za okoli deset evrov dražji je paket Direkt pri Sberbank banki, pri Delavski hranilnici pa je letni znesek 64 evrov. Največ plača uporabnik računa pri banki Intesa Sanpaolo, kjer je letni znesek 128 evrov - z zamenjavo banke lahko pri navedenem naboru storitev prihrani do 80 evrov. Če je imetnik trenutno najdražjega paketa pa še dodatnih 30 evrov.

Tradicionalni potrošnik, ki uporablja enak nabor storitev, le da položnice plačuje na bančnem okencu, ima višje stroške, še posebej pri dražjih ponudnikih. Najmanj plača pri Delavski hranilnici in sicer 73 evrov letno, pri Primorski hranilnici Vipava pa nekaj evrov več. Naslednja "najugodnejša" je Gorenjska banka, kjer letni strošek znaša že 150 evrov. Najmanj ugoden je račun pri SKB - 371 evrov letno, predvsem zaradi zelo dragih plačil položnic na okencu - vsaka stane 4 evre. Z zamenjavo banke lahko naš uporabnik prihrani do skoraj 300 evrov ozrioma še 80 evrov več, če ima trenutno zanj najdražji paket.

Se splača primerjati in zamenjati ponudnika? 

bs 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA