Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Naložbe
Naložbe
19. maj 2021

Kdor se odloči za vlaganje v vrednostne papirje, si obeta predvsem dvig vrednosti naložbe in izplačilo dividend, a lastništvo prinaša tudi stroške, povezane z vodenjem trgovalnega računa. Visoki stroški so za tiste z manjšimi portfelji lahko razlog za prodajo delnic, obenem pa ovira za nove, bolj skromne vlagatelje. Preverili smo, katera nadomestila ponudniki trgovalnih računov najpogosteje zaračunavajo in kolikšna so.

Oglejte si preglednico stroškov nadomestil trgovalnih računov

Trgovalni-računi-preglednica-maj-2021

(S klikom na sliko povečajte preglednico in si jo oglejte v formatu PDF.)

Trgovalni računi za slovenske delnice

Če želite kupiti ali prodati delnice slovenskih podjetij, ki kotirajo na Ljubljanski borzi, boste potrebovali trgovalni račun. Odprete ga lahko pri štirih bankah, BKS, Novi KBM, NLB, SKB in pri borznoposredniški hiši Ilirika. Vsi omenjeni ponudniki so kot posredniki pri trgovanju s slovenskimi delnicami člani Ljubljanske borze in sistemski člani Centralne klirinško depotne družbe (KDD).

Z Ljubljansko borzo in KDD kot vlagatelj nimate neposrednega stika, njihova nadomestila vam bo "posredoval" in zaračunal ponudnik, pri katerem imate odprt trgovalni račun. Potrebovali boste tudi bančni račun – le pri SKB zahtevajo, da imate oba odprta pri njih.

Lastniki slovenskih delnic prav veliko izbire torej nimate.

Drugače pa je, če vas zanimajo tuji delniški trgi, saj lahko v tem primeru račun odprete pri katerem od tujih spletnih ponudnikov borznega posredovanja. Krkine delnice na primer vzporedno kotirajo tudi na Varšavski borzi, za trgovanje z njimi lahko izberete tujega borznega posrednika, ki omogoča trgovanje na tej borzi.

Trgovalni račun potrebujete tudi, če želite investirati v sklade ETF, ki ponovno prihajajo na Ljubljansko borzo.

Trgovanje na daljavo

Zaradi epidemioloških razmer in pospešene digitalizacije uporabniki pričakujejo, da bodo večino storitev lahko opravili na daljavo. Odprtje trgovalnega računa prek spleta z videoidentifikacijo omogoča le Ilirika, pri drugih je potreben obisk bančne poslovalnice.

Elektronsko trgovanje omogočajo pri BKS (za komitente prek elektronske banke, prek mobilne ali spletne trgovalne postaje tudi za nekomitente), Iliriki (Trgovalni paket) in pri NLB (le za komitente prek spletne banke).

Telefonska naročila borznemu posredniku v trgovalnem času Ljubljanske borze so mogoča pri vseh ponudnikih, pri BKS jih je mogoče oddati tudi po faksu ali navadni pošti.

Fiksni in spremenljivi stroški

Očitno so ponudniki spoznali, da zaračunavanje odprtja računa ni dobro za pridobivanje novih strank, zato te postavke nihče več nima v ceniku, le KDD boste morali plačati nadomestilo v višini dobrega evra.

Fiksen strošek je letno vodenje računa, ki je najnižje pri SKB (3,96 evra), najvišje pa v primeru klasičnega poslovanja pri BKS, NLB in Iliriki (26 evrov). Pri BKS in NLB je elektronsko poslovanje ugodnejše od klasičnega.

Čeprav bodo vaše delnice le mirovale, boste povsod morali plačati "vzdrževanje stanja", ki je odvisno od vrednosti portfelja. V večini primerov ponudniki zaračunajo tudi "spremljanje in izvajanje korporativnih dejanj", ki je prav tako odvisno od vrednosti vaših delnic (te postavke nismo našli le v cenikih BKS, Ilirike in NLB).

Če boste delnice prodali ali kupili nove, boste ponudniku trgovalnega računa plačali določen odstotek vrednosti posla za borzno posredovanje in nadomestilo Ljubljanski borzi. Elektronsko poslovanje je tudi pri prodaji in nakupu cenejše od klasičnega.

Tudi izplačilo dividend ne bo brezplačno. Simbolični znesek bo zaračunala KDD za informacijo o tem, kdo je prejemnik izplačila, ponudniku trgovalnega računa pa bo treba plačati nekoliko višji znesek – pri BKS, Iliriki in NLB je odvisen od višine dividend, pri Novi KBM in SKB pa je fiksen. Svoje nadomestilo bo zaračunala tudi KDD, vendar ga boste plačali ponudniku, pri katerem imate odprt trgovalni račun.

Stroški zamenjave ponudnika so lahko visoki

Da so stroški zamenjave ponudnika trgovalnega računa izredno visoki, smo že pisali. Tudi ob tokratnem pregledu nadomestil smo naleteli na visoke "kazni", ki vas doletijo, če delnice prenesete na drugega člana KDD – konkurenčnega ponudnika trgovalnih računov.

Da stroški prenosa ovirajo zamenjavo ponudnika, potrjuje tudi tržna akcija Ilirike, ki se je iztekla konec preteklega meseca – nove stranke so vabili s pokritjem vseh stroškov prenosa (in z dvema letoma brezplačnega vodenja trgovalnega računa). Cena prenosa je od 11 do 1000 evrov, odvisno od vrednosti transakcije.

Pri višini nadomestil za prehajanje med ponudniki ni torej nič novega, saj so približno enaka kot pri pregledu pred dvema letoma. Nas je pa Tržni inšpektorat RS obvestil o odločbi iz leta 2017 (dokončna je postala leta 2020) o prepovedi sklepanja pogodb s potrošniki, ki so jo izdali borznoposredniški hiši Alta Invest. Razlog je nepošten pogodben pogoj – nadomestilo v višini 120 evrov za prvi prenos finančnih instrumentov z njihovega trgovalnega računa na račun pri drugem članu KDD.

Odločba pravi, da takšen pogoj "v škodo potrošnika povzroči znatno neravnotežje v pogodbenih pravicah in obveznostih, saj je višina nadomestila lahko celo višja oziroma nesorazmerna vrednosti finančnih instrumentov, ki so predmet prenosa, potrošniku pa otežuje menjavo ponudnika tovrstnih storitev in prosto razpolaganje s finančnimi instrumenti".

Družba Alta Invest sicer ne posluje več, a zanimivo bo izvedeti, kaj tržni inšpektorat meni o višinah nadomestil ponudnikov, ki so še vedno aktivni in za katere smo prijavo podali leta 2019.

Kdo je najugodnejši?

Zaradi različnih nadomestil in načinov zaračunavanja, ki so odvisni tudi od vrednosti portfelja, je težko podati enoznačen odgovor, stroške je treba izračunati za vsak primer posebej.

Izračunali smo nadomestila za portfelj delnic v vrednosti 5000 evrov, za ugodnejši paket, če ima ponudnik več paketov, brez izplačila dividend in brez trgovanja. Najugodnejša je SKB, ki z letnim nadomestilom 4,56 evra pozitivno izstopa.

Pri NLB nadomestila znašajo 17,52 evra, pri BKS 20,92 evra, pri Iliriki 25,04 evra in pri Novi KBM 40,78 evra.

Poleg tega je treba plačati še nadomestila KDD, ki v našem primeru znašajo 4,56 evra na leto. Upoštevajte še, ali z delnicami tudi trgujete oziroma to nameravate ter ali pričakujete izplačilo dividend (ukrepi zaradi epidemije so lani in letos onemogočili ali omejili izplačila nekaterih dividend).

Če razmišljate o zaprtju trgovalnega računa, pri BKS in Iliriki tudi to ne bo brezplačno. V primeru prenosa delnic k drugemu ponudniku vam bodo prav vsi zaračunali že omenjeno nadomestilo, ki lahko tiste z večjimi portfelji boleče udari po žepu.

Čeprav gre po našem mnenju za nepošteno poslovno prakso, ki otežuje prosto izbiro in zamenjavo ponudnika, vsaj za zdaj nadomestila ostajajo nespremenjena.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več