Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
20. september 2022

6-mesečni Euribor, ki je najpogosteje uporabljena referenčna obrestna mera pri nas, je narasel že na 1,7 odstotka. Kdor ima kredit s spremenljivo obrestno mero, je v skrbeh. Kaj lahko storite?

Euribor, še posebej njegova 6-mesečna različica, je v le nekaj mesecih iz negativnega območja narasel na 1,7 odstotka. Od začetka letošnjega leta se je povišal za več kot 2 odstotni točki – takrat je znašal -0,5 odstotka.

Kje najdem vrednosti euriborja?

Vrednosti Euriborja lahko spremljate na spletnem mestu Euribor rates, kjer so objavljene trenutne in tudi zgodovinske vrednosti. Številke si lahko ogledate v tabelah ali grafih. Svoj vrh je 6-mesečni euribor – zaenkrat - dosegel pred točno 14 leti, ko je znašal 5,4 odstotka, najnižjo vrednost pa lani z nekaj manj kot -0,5 odstotka.

Razpon je velik, spremembe pa vplivajo na višino kreditnega obroka, ki lahko ob povišanju močno naraste.

Imam kredit s spremenljivo obrestno mero – kaj lahko storim?

Vsaka kreditna pogodba je zgodba zase – odvisno je, kako visok je vaš obrok, kolikšno povišanje si lahko privoščite glede na svoje prihodke in druge dolgove, koliko dolga morate še odplačati ...

A če vas povišanje euriborja skrbi, svetujemo posvet z banko, s katero se lahko dogovorite za:

  • Spremembo spremenljive obrestne mere v fiksno. S tem so povezani določeni stroški: podpis aneksa ali – še dražja možnost – poplačilo obstoječega kredita s spremenljivo obrestno mero in najem novega s fiksno obrestno mero.
  • Z banko se lahko dogovorite tudi za zmanjšanje obroka, kar pomeni daljšo dobo odplačevanja.
  • Če imate na voljo prosta sredstva, lahko kredit kadarkoli delno ali v celoti poplačate – to možnost vam zagotavlja zakon

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

V primeru kredita s spremenljivo obrestno mero vam banka za predčasno poplačilo ne sme zaračunati dodatnih stroškov.

Ne zatiskajte oči pred nastalo situacijo - še posebej, če je pred vami še več let odplačevanja kreditnih obrokov, povišanja obroka pa si ne morete privoščiti. Naročite na sestanek z banko in skupaj poiščite rešitev, ki vam bo omogočala redno odplačevati kreditne obroke.

vemvec-noga

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več