Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
05. julij 2022

Preverili smo ponudbo stanovanjskih kreditov, ki jo objavljamo v primerjalniku. Kaj ugotavljamo? Banke so v zadnjih štirih mesecih v povprečju povišale fiksne obrestne mere, dve pa jih za stanovanjske kredite ne ponujata več.

Če razmišljate o najemu stanovanjskega kredita, ali pa želite obstoječi kredit s spremenljivo obrestno mero zamenjati za kredit s fiksno obrestno mero, ne odlašajte z odločitvijo, če dobite – zaenkrat še – ugodno ponudbo.

Višje fiksne obrestne mere

V posodobljenem primerjalniku stanovanjskih kreditov preverite ponudbo bank in hranilnic za kredit v višini 80.000 evrov, ki ga odplačate v 20 letih.

Povprečna fiksna obrestna mera se je v zadnjih štirih mesecih povišala z 2,06 odstotka na 2,82 odstotka, obenem so banke nekoliko znižale pribitke pri spremenljivi oz. sestavljeni obrestni meri.

Marca je povprečni pribitek znašal 1,36 odstotne točke, julija pa 1,33 odstotne točke – težko govorimo o ugodnejših spremenljivih obrestnih merah, so pa ostale na enaki ravni, za razliko od fiksnih.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Povprečna fiksna obrestna mera za 20-letni stanovanjski kredit se je v zadnjih štirih mesecih povišala za 0,76 odstotne točke.

Banke torej višajo fiksne obrestne mere, dodatna povišanja je pričakovati tudi v prihodnje.

Dve banki fiksne obrestne mere ne ponujata več

Osem bank in hranilnic ponuja fiksno obrestno mero za 20-letni stanovanjski kredit. Za krajša obdobja je ponudbe več. A dve banki sta fiksno obrestno mero popolnoma umaknili iz ponudbe stanovanjskih kreditov. To sta BKS in Sparkasse, kjer lahko dobite stanovanjski kredit le še s spremenljivo obrestno mero.

favicon Preberite več: Euribor - kaj morate vedeti o njem?

ZPS nasvet

Obrestne mere in informativni izračuni na spletnih mestih bank so informativni, zato pridobite vam prilagojene ponudbe.

Temeljito razmislite, ali boste izbrali fiksno ali spremenljivo obrestno mero, saj je 6-mesečni euribor po sedmih letih ponovno pozitiven, pričakujemo pa tudi dodatna povišanja.

Za dolgoročne kredite, kamor sodijo predvsem stanovanjski krediti, svetujemo izbiro fiksne obrestne mere.

S povišanjem euriborja se poviša tudi vaš mesečni obrok – na podlagi pregleda svojih financ danes in pričakovanj v prihodnosti, izračunajte, kolikšno povišanje obroka vaš družinski proračun še prenese, preden se odločite za spremenljivo obrestno mero.

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več