Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
20. junij 2022

ZPS v tožbi zahteva, da banka vrne oškodovanim potrošnikom razliko preveč plačanih obresti.

ZPS predlaga, da sodišče banki naloži, da opravi pravilen obračun pogodbenih obresti in sicer za skupino kreditov, ki imajo določeno uporabo 3 mesečnega euribor, naj upošteva negativni euribor od 1.7.2015, v skupini kreditov s 6-mesečnim euribor pa od 1.1.2016, za obe skupini pa do 1.4.2022, ko je banka na podlagi uspešne tožbe ZPS iz leta 2017 morala opustiti nezakonito prakso pri obračunavanju euribor.

Sodišče bo po preučitvi tožbe in odgovora tožene stranke odločilo glede odobritve tožbe in ali bo v postopku uporabljen sistem izključitve ali vključitve. ZPS v tožbi predlaga, da se v postopku uporabi sistem izključitve, kar pomeni, da bi pravnomočna sodba veljala za vse kreditojemalce, ki jim je banka napačno obračunavala euribor.

Če pa bo sodišče odločilo, da se uporabi sistem vključitve, bo ZPS objavila še poseben poziv vsem oškodovanim potrošnikom, da se prijavijo v skupino.

Vse potrošnike, ki so/bodo izpolnili naš obrazec, pa bomo o poteku postopka obveščali tudi po e-pošti.

Sodelujte v kolektivnih tožbah ZPS v zadevi Negativni euribor. Izpolnite obrazec tukaj >>

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več