Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti
Krediti
10. junij 2022

6-mesečni Euribor je po skoraj sedmih letih spet pozitiven, kar v primeru spremenljive obrestne mere pomeni tudi višji mesečni obrok. Preverite ponudbo potrošniških kreditov v našem spletnem primerjalniku in dobro razmislite o izbiri obrestne mere.

6-mesečni Euribor pozitiven, previdno pri izbiri obrestne mere za kredit

Opozarjamo na dodatno tveganje, ki ga v primerjavi s fiksno prinaša spremenljiva obrestna mera - ob povišanju Euriborja se namreč poviša tudi kreditni obrok. Posebna previdnost naj velja pri kreditih z daljšo ročnostjo – svetujemo izbiro fiksne obrestne mere.

Gotovinski in namenski potrošniški krediti

Gotovinske potrošniške kredite, ki jih najdete v primerjaniku trenutno ponuja 13 bank in hranilnic. Pri BKS so jih začasno umaknili iz ponudbe, trenutno lahko pri njih dobite le namenske potrošniške kredite, ki jih lahko porabite na na osnovi dokumentacije (predračun, račun, pogodba ipd.) za nakup blaga ali storitev.

Znesek odobrenega kredita banka nakaže na transakcijski račun prodajalca ali izvajalca storitev. Pri gotovinskem kreditu dobite denar na svoj račun in z njim prosto razpolagate.

Kredite primerjajte po EOM ali skupnih stroških

Kredite enakih zneskov in ročnosti (doba odplačila) primerjamo po efektivni obrestni meri (EOM), ali po skupnih stroških. Krediti s spremenljivo obrestno mero so v izhodišču običajno ugodnejši – obrestna mera je nižja, a se lahko kasneje z dvigom Euriborja poviša. S tem se poviša tudi mesečni obrok in skupni znesek, ki ga na koncu plačate banki.

Kredit za 3000 evrov, ki ga odplačate v enem letu

Pri fiksni obrestni meri je najugodnejša Intesa Sanpaolo Banka, kjer kredit preplačate za 185 evrov. Pri spremenljivi obrestni meri, ki jo ponuja več bank, je najugodnejša N Banka (nekdanja Sberbank), kredit pri njih preplačate za 115,3 evra.

Kredit za 7000 evrov, ki ga odplačate v štirih letih

Najugodnejši kredit s fiksno obrestno mero ima Delavska hranilnica, preplačilo znaša 917,86 evra, pri spremenljivi obrestni meri pa UniCredit Bank oziroma N Banka s preplačilom 941,97 evri.

Oglejte si celotno ponudbo v primerjalniku potrošniških kreditov >>

ZPS nasvet

Temeljito razmislite o odločitvi med fiksno in spremenljivo obrestno mero. Euribor je že prešel v pozitivno območje.

Sami ocenite svojo kreditno sposobnost, če izberete spremenljivo obrestno mero izračunajte, kolikšno povišanje obroka si še lahko privoščite.

Primerjajte ponudbo bank in hranilnic, pri kreditih večjih zneskov, kjer so razlike večje, razmislite tudi o zamenjavi banke.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več