Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
09. marec 2021

Stanovanjske kredite ponuja 13 bank in hranilnic - v našem primerjalniku preverite njihovo ponudbo, na spletnih mestih nekaterih bank pa si lahko izračunate tudi svojo kreditno sposobnost.

V našem spletnem primerjalniku hipotekarnih stanovanjskih kreditov lahko preverite ponudbo kreditov za 80.000 evrov z dobo odplačila 20 let. Zbrani so podatki za kredite s spremenljivo in s fiksno obrestno mero, kjer jih banke ponujajo. Prvi je na dan 26.2.2021 najugodnejši pri Intesa Sanpaolo banki, kjer skupni stroški znašajo 14.393 evrov, najmanj ugoden pa je pri SKB, kjer so skupni stroški 16.928 evrov. Najugodnejši kredit s fiksno obrestno mero na dan 26.2.2021 je pri DBS s skupnimi stroški 20.400 evrov, najmanj ugodnen pa pri banki Sparkasse, kjer skupni stroški znašajo 24.816 evrov. 

Opažamo, da se razlike med bankami manjšajo zaradi ugodnejših ponudb na vrhu lestvice (cenejši najdražji krediti). V zadnjih štirih mesecih je šest bank znižalo svoje obrestne mere: Delavska hranilnica, Gorenjska banka, Sberbank, SKB, Unicredit in Nova KBM, pri slednji smo zabeležili največje znižanje fiksne obrestne mere za 0,8 odstotne točke. Edino povišanje smo zasledili pri Sparkasse banki, ki je za 0,25 odstotne točke dvignila fiksno obrestno mero.

Vse podatke, ki so predstavljeni v primerjalniku stanovanjskih kreditov smo zbrali na spletnih straneh bank in hranilnic 26.2.2021. Ponudba bank se v času do naslednjega zbiranja podatkov lahko spremeni, zato se vedno prepričajte o aktualni ponudbi.

Opozarjamo, da ponudbe v informativnih izračunih niso nujno najbolj ugodne, kar jih lahko dobite pri določeni banki. Ponudba je odvisna predvsem od vaše kreditne sposobnosti in finančnega stanja. Svetujemo, da za ponudbo prosite čim več bank in se z njimi pogajate ter upoštevate možnost zamenjave banke zaradi ugodnejšega stanovansjkega kredita.

Spletni izračuni stanovanjskih kreditov

Spletne informativne izračune ponujajo skoraj vse banke, le pri BKS, Lonu in Primorski hranilnici Vipava jih ne boste našli. Opazili smo tudi novost pri nekaterih bankah - izračun kreditne sposobnosti. Ponuja ga pet bank, NLB znotraj informativnega izračuna stanovanjskega kredita, Delavska hranilnica, Nova KBM, SKB in Sberbank pa kot samostojno aplikacijo.

Izračuni kreditne sposobnosti se pri bankah nekoliko razlikuejo, nekateri so bolj podrobni in zahtevajo več podatkov (dodatni prihodki, mesečni stroški, obstoječe finančne obveznosti...), pri vseh pa lahko določite število vzdrževanih družinskih članov (otrok ali odraslih). To je pri izračunu kreditne sposobnosti izjemno pomembno, saj močno vpliva na višino obroka in posledično znesek kredita. Banke pri izračunu kreditne sposobnosti za vzdrževane družinske člane ne upoštevajo enakih zneskov, zato morate dobiti individualne ponudbe bank in jih med seboj primerjati. Višina dostopnega stanovanjskega kredita se že zaradi enega vzdrževanega družinskega člana lahko zniža tudi za več deset tisoč evrov (odvisno od ponudbe banke, vaših prihodkov in obveznosti, trajanja kredita...).

Primerjalnik stanovanjskih kreditov ZPS

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA