Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Krediti, prost dostop
Krediti, prost dostop
05. februar 2021

Kot poročajo hrvaški mediji, je z včerajšnjo sodbo hrvaškega ustavnega sodišča zgodba s krediti v švicarskih frankih dosegla sodni epilog v korist potrošnikov. Na ZPS pozdravljamo ta uspeh in se še naprej zavzemamo za to, da se problematika CHF kreditov čimprej uredi tudi pri nas.

Sodba dokončno potrjuje zmago Združenja kreditojemalcev Udruga Franak v skupinski tožbi proti osmim hrvaškim bankam. Opredelitev ustavnega sodišča, da so valutne klavzule osmih hrvaških bank za kredite v švicarskih frankih nične, pomeni velik uspeh hrvaških kreditojemalcev.

Več informacij: Index.hr

ZPS: problem CHF kreditov v Sloveniji naj se reši z zakonom

Na Zvezi potrošnikov Slovenije v sodelovanju z Združenjem Frank že vrsto let pozivamo vse akterje v Sloveniji, naj se tudi problem kreditov v švicarskih frankih slovenskih kreditojemalcev končno razreši v korist potrošnikov.

Stališče ZPS je, da je treba problem rešiti z zakonom in ne na sodišču, saj stroški sodnih postopkov resno ogrožajo preživljanje kreditojemalcev in njihovih družin. Osnovni cilj zakona mora biti poštena odprava posledic, ki so jih utrpeli potrošniki zaradi neodgovornega kreditiranja poslovnih bank.

Spomnimo, da je maja 2019 Državni svet za rešitev tega perečega problema vložil predlog zakona, ki pa na Odboru za finance ni dobil zadostne podpore, da bi se o njem izrekal Državni zbor. Na pobudo Ministrstva za finance so nato potekala pogajanja med Združenjem bank Slovenije in Združenjem frank, ki pa zaradi odstopa bank od pogajanj niso prinesla rešitve.

Problem slovenskih kreditojemalcev ostaja nerešen, zato pozivamo vse akterje, predvsem pa vlado in zakonodajalca, da se sprejme ustrezna zakonska rešitev.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA