Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
18. april 2019

Pregledali smo ponudbo predplačniških kartic in odgovorili na najpogostejša vprašanja. Predplačniške kartice dobite pri osmih ponudnikih, v pregled smo dodali tudi kartico mobilne aplikacije Revolut, ki je prav tako predplačniška. Pred odločitvijo preverite stroške uporabe, ki se med ponudniki razlikujejo in so lahko precej visoki.

1 Kaj je predplačniška kartica?
To je kartica, ki ni vezana na vaš bančni račun in ne omogoča limita. Porabite lahko le toliko, kot imate na kartici, in nič več. V primeru, da vam kartico ukradejo ali jo izgubite, vam nepridipravi ne morejo izprazniti celotnega bančnega računa. Z večino predplačniških kartic lahko dvigujete gotovino na bankomatu in plačujete na spletu, v trgovinah, hotelih, skratka povsod, kjer določeno vrsto kartice sprejemajo (na primer MasterCard, Visa).

2 Ali moram imeti redno zaposlitev oziroma redne prilive?
Ne. To je ena od prednosti predplačniške kartice – dobi jo lahko vsak, ne glede na status zaposlitve in višino prilivov, banke jih izdajajo tudi nekomitentom. Zato je primerna za tiste, ki ne morete ali ne želite imeti kartice z odloženim plačilom, želeli pa bi opravljati spletne nakupe.

3 Kdaj lahko predplačniška kartica pride prav?
Uporabite jo lahko pri spletnih nakupih, kot dodatno plačilno sredstvo na potovanjih, primerna je tudi za vsakodnevno plačevanje, saj omogoča dober pregled nad stroški, a bodite pozorni na morebitne stroške (prepogostega) polnjenja. Ker ne morete »iti v minus«, je dobra izbira za tiste, ki vam primanjkuje samodiscipline pri trošenju.

4 Ali je primerna za otroke?
Večino predplačniških kartic lahko uporabljajo tudi mladoletniki, običajno s soglasjem staršev. Najnižje starosti smo navedli v preglednici, ponekod omejitev ni. Preplačniške kartice so primerne za žepnino, šolske izlete in potovanja, saj mladostnik lahko porabi le toliko denarja, kot ga je na kartici.

5 Kje dobim predplačniško kartico?
Kartice bančnih ponudnikov dobite v njihovih poslovalnicah, komitenti jih lahko naročite tudi na spletu, v spletni ali mobilni banki. Paysafecard lahko kupite v trafikah, na bencinskih servisih, Pošti Slovenije, v poslovalnicah Eventima ali prek Monete, kartico paysafecard Mastercard naročite na spletu, kartico Revolut pa v njihovi mobilni aplikaciji.

6 Kakšni so stroški naročila kartice?
Bančni ponudniki zaračunajo približno 10 evrov za celotno obdobje veljavnosti, izjema je virtualna kartica Nove KBM, kjer je strošek polovico nižji. Mesečno nadomestilo v višini pol evra zaračunava le NLB. Dostava fizične kartice Revolut vas bo stala 5,99 evra, virtualna je brezplačna. Letno nadomestilo za kartico paysafecard Mastercard je 9,90 evra, pri nakupu 16-mestne PIN-kode paysafecard, zapisane na blagajniškem izpisu, boste običajno plačali evro provizije.

7 Koliko stane uporaba?
Ponudniki zaračunavajo različna nadomestila, najpogostejša smo zbrali v preglednici: polnjenje kartice, dvigi na bankomatu, transakcije v tujih valutah in neuporaba kartice. Pri polnjenju prek naloga (v spletni in mobilni banki ali na bančnem okencu) boste morali plačati tudi nadomestilo po ceniku banke, kjer boste plačilo izvedli.

Vpogled v stanje na bankomatu vam bodo zaračunali pri DBS, NLB in Novi KBM, pri zadnji sicer le na bankomatih drugih bank. Preverite tudi, ali ponudnik zaračuna nadomestilo za izplačilo preostalega zneska (nazaj) na bančni račun, kar vas lahko stane tudi 7,50 evra v primeru paysafecarda.

8 Ali lahko predplačniško kartico napolnim večkrat?
Večino kartic lahko polnite večkrat, izjemi sta predplačniška kartica NLB brez identifikacije, ki omogoča enkratno polnjenje do 250 evrov (mogoča je brezplačna nadgradnja v kartico z identifikacijo, ki omogoča polnjenje), in 16-mestna PIN-koda paysafecard v vrednosti 10, 25, 50 ali 100 evrov. Druge lahko polnite prek nalogov v spletni ali mobilni banki, na bančnem okencu, z drugih kartic in posebnih aplikacij. Kdaj bo denar na kartici, je odvisno od načina polnjenja in urnika plačil.

Preverite omejitve za posamezna polnjenja in najvišje dovoljeno stanje, omejitve za posamezne transakcije in dnevni znesek transakcij ter dnevne in mesečne dvige na bankomatu.

9 Kako preverim stanje?
Možnosti so različne: spletna in mobilna banka, posebne aplikacije, SMS, izpiski po navadni ali elektronski pošti, bankomati in (bančne) poslovalnice. Najprej pa preverite, ali je določen način povezan s stroški, in se jim poskušajte izogniti.

10 Ali lahko porabim celoten znesek na kartici?
Običajno morate vedno imeti na računu določen minimalni znesek, okrog 10 evrov. Pri plačilih torej poskrbite, da ne boste z računa »postrgali« vsega denarja, če ponudnik zahteva minimalno stanje – v nasprotnem primeru vam bo kartico verjetno zablokiral, dokler na računu ne bo zahtevani znesek.

11 Kaj je virtualna predplačniška kartica?
Virtualna kartica je zbir podatkov, ki omogoča plačevanje na spletu. Ker obstaja kot zapis na plastični kartici brez čipa oziroma v mobilni aplikaciji, z njo ne morete dvigovati denarja na bankomatu (enako velja za 16-mestno PIN-kodo paysafecard, zapisano na blagajniškem izpisku). Revolut za premium uporabnike ponuja tudi virtualno kartico za enkratno uporabo, kjer se številka spremeni po vsakem plačilu, kar poveča raven zaščite pred zlorabami.

12 Kaj je nalepka NFC?
Nalepka NFC (ang. near field communication), ki jo ponujajo pri NLB, omogoča brezstično plačevanje brez uporabe kartice. NFC-nalepko nalepite na mobilni telefon ali drug predmet in z njo plačujete na prodajnih mestih, ki omogočajo plačevanje s karticami.

13 Ali je predplačniška kartica anonimna?
Večina predplačniških kartic ni anonimnih, izdane so na ime uporabnika in niso prenosljive. Anonimni sta kartica NLB brez identifikacije, ki ne omogoča plačil na spletu in v tujini, ter 16-mestna PIN-koda paysafecard za spletna plačila (igre, družbeni mediji, filmi, glasba – seznam spletnih trgovin je dostopen na paysafecard.com).

14 Ali so sredstva na predplačniški kartici varna?
Denar na kartici je zaščiten v okviru sistema za jamstvo vlog le, kadar je izdajatelj kartice banka, drugače lahko v primeru stečaja podjetja denar izgubite. To velja za kartici paysafecard in za Revolut, ki sicer (še) ni banka, čeprav mu je ECB konec lanskega leta izdala dovoljenje za opravljanje bančnih storitev. Tudi v primeru predplačniških kartic, ki jih nudita Addiko Bank in NLB, izdajatelj ni banka. Dodajmo še, da za uporabnike predplačniške kartice Addiko velja avstrijska zakonodaja.

15 Ali moram predplačniško kartico Revolut prijaviti finančni upravi?
Da, po novem jo morate prijaviti zaradi nadgradnje Revolutovih računov v plačilne račune s personalizirano številko, kamor lahko prejemate plačo. Če na kartico prejemate plačo, seveda ne moremo govoriti o večji varnosti, ki sicer velja za predplačniške kartice zaradi omejenih zneskov na računu.

Tabela: Ponudba predplačniških kartic (kliknite za povečavo)

15 pogostih vprasanj o predplacniskih karticah tab

Predplačniških kartic SmartPayCard Mastercard od maja 2018 ni več mogoče polniti ali kupiti novih. Dobroimetje na obstoječih karticah lahko porabite do izteka veljavnosti kartice.

Avtorica: Alina Meško

bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več