Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
28. februar 2019

Opazil sem, da nekatera spletna mesta ponujajo možnost plačila z debetno kartico Maestro. Spletne nakupe sicer opravljam s kartico z odloženim plačilom, za katero mi banka zaračuna letno članarino. Bi namesto nje lahko tudi za spletne nakupe uporabljal Maestro in prihranil pri članarini?

Pravilno ste ugotovili, da možnost plačila s kartico Maestro ponujajo nekateri spletni trgovci, a ne vsi. Omejitev je tudi koda CVC/CVV (Card Verification Code/Value), tri- ali štirimestna številka na hrbni strani kartice, ki deluje kot dodaten varnostni element – kjer je vnos obvezen, plačila s kartico Maestro ne boste mogli opraviti, saj ta kartica kode ne vsebuje. Če bo Maestro vaša edina kartica za spletna plačila, nekaterih izdelkov in storitev ne boste mogli kupiti.

Za opravljanje spletnih plačil mora vaša banka ali hranilnica najprej aktivirati kartico Maestro, kar lahko v večini primerov uredite prek spletne ali mobilne banke. Nekatere banke ob tem določijo dnevni limit porabe za spletna plačila, ki pa je lahko zelo visok (2000 evrov) in ne zagotavlja varnosti, ki bi si jo morda želeli. Varnostno SMS-obveščanje je ob aktivaciji praviloma obvezno. In prav varnost je glavni razlog, da vam uporabe Maestra pri spletnih trgovcih ne priporočamo. Kartica je namreč neposredno vezana na vaš bančni račun, limitov za dnevna plačila pa ni oziroma so izjemno visoki. To pomeni, da lahko v primeru zlorabe izgubite ves denar na svojem bančnem računu. Če se kljub temu odločite za spletno plačilo s kartico Maestro, naj bo to le pri poznanih in preverjenih trgovcih, spletno mesto dobro preglejte in premislite, komu zaupate občutljive podatke o svojem bančnem računu.

Za spletne nakupe so zaradi splošne sprejetosti in varnosti bolj kot debetne primerne kartice z odloženim plačilom ali predplačniške kartice. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo uvedbo novih načinov plačevanja brez kartic in upajmo, z nižjimi stroški.

Avtorica: Alina Meško

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več