Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
03. maj 2022

Spletne nakupe boste načeloma lahko opravljali le z močno avtentikacijo, zato preverite, ali imate dostop do ustrezne rešitve, ki jo ponuja vaša banka ali hranilnica.

Direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2) je zaradi izboljšanja varnosti spletnih plačil prinesla uvedbo močne avtentikacije imetnikov kartic pri postopku plačila na daljavo. Izjeme, ko preverjanje istovetnosti imetnika kartice ni potrebno, veljajo le za plačila, ki so ustrezno označena s strani trgovca (plačila malih vrednosti, ponavljajoče se transakcije).

V vseh ostalih primerih morate pri spletnem trgovcu potrditi, da plačilo res opravljate vi.

To storite z vsaj dvema od treh navedenih načinov za potrditev istovetnosti kupca:

  • z nečim, kar veste (geslo, koda PIN, odgovor na varnostno vprašanje),
  • z nečim, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava),
  • z nečim, kar ste (biometrični podatki, kot so prstni odtis, oči oz. roženica, obraz, glas).

Banke in hranilnice so se zahtevam direktive prilagodile, to pa morajo storiti tudi trgovci in kupci. Če kdorkoli v prodajno-nakupnem procesu ne bo zagotovil vseh ustreznih prilagoditev, plačila od 3.5.2022 ne bo mogoče izvesti.

Direktiva velja za plačila znotraj Evropskega gospodarskega prostora - nakupi pri trgovcih izven regije se praviloma izvajajo brez dodatnega potrjevanja.

ZPS nasvet

  • Preverite, ali imate ustrezno rešitev, ki jo vaša banka ponuja za močno avtentikacijo. Tukaj najdete seznam bank in hranilnic ter možnosti, ki jih ponujajo.
  • Večina rešitev zahteva pametni telefon, a banke ponujajo tudi alternative.
  • Če je vaše spletno plačilo zavrnjeno in imate ustrezno rešitev banke za močno avtentikacijo, je po vsej verjetnosti trgovec tisti, ki ne izpolnjuje zahtev in zato plačilo ni izvedeno.
 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več