Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
06. oktober 2021

Od banke sem prejel obvestilo, da ukinjajo poslovanje s kreditno kartico Mastercard, nadomestili jo bodo z drugo kreditno kartico. Zanima me, ali mi banka res lahko namesto obstoječe kartice vsiljuje drugo kartico.

Zakonodaja na področju bančništva določa, da lahko banka enostransko predlaga spremembe pogojev pogodbe. To stori tako, da potrošniku posreduje predlog sprememb najmanj dva meseca pred začetkom uporabe spremenjenih pogojev.

Potrošnik lahko spremembe sprejme ali zavrne, in sicer do začetka njihove veljavnosti.

Kadar je tako dogovorjeno v pogodbi, lahko banka predlaga spremembe pogojev tudi na drugačen način: z obvestilom potrošniku, da ta sprejema predlog spremembe, če banke ne obvesti pravočasno, da predloga ne sprejema.

Banka mora potrošnika hkrati obvestiti, da ima v primeru, če zavrne predlagane spremembe, pravico odpovedati pogodbo brez plačila nadomestil, in sicer jo lahko odpove do datuma, ko bi se začela sprememba uporabljati.

Vse, kar lahko potrošnik v konkretnem primeru stori, je, da pravočasno odpove pogodbo z banko in izbere drugo banko, ki ponuja zanj sprejemljivejše produkte.

96. člen Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (Uradni list RS, št. 7/18, 9/18 – popr. in 102/20)

Avtorica: Tea Žnidaršič

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več