Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Kartice
Kartice
17. marec 2020

Prejeli smo obvestilo potrošnika, da v trgovini ni mogel plačati z gotovino - trgovec se je odločil, da zaradi zaščite pred koronavirusom sprejemajo le plačila s karticami. 

Zaradi omejevanja širjenja virusa poleg nekaterih trgovcev k brezgotovinskemu poslovanju pozivajo tudi banke. Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija ni potrdila, da bi se koronavirus prenašal z gotovino, pa so opozorili, da si je po rokovanju z gotovino potrebno umiti roke. Bankovce in kovance (na kovinskih predmetih virus zdrži pol dneva) je trenutno bolje zamenjati s karticami, a tudi z njimi je potrebno rokovati previdno.

Nezmožnost plačevanja z gotovino pa predstavlja težavo za tiste potrošnike, ki imajo zaradi izvršb blokiran bančni račun in plačil ne morejo opravljati s plačilnimi karticami. Za rešitev težave te skupine potrošnikov smo zaprosili Ministrstvo za finance in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V primeru, da še več trgovcev ne bi sprejemalo gotovine, jim grozi, da ne bodo imeli dostopa do osnovnih življenjskih potrebščin. Oteženo jim je tudi plačevanje računov, saj nimajo dostopa do spletne ali mobilne banke.

Preberite: Ker ni blokad TRR-jev, lahko kartice in spletno banko uporabljajo (skoraj) vsi

 bs

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA