Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Osebne finance
Osebne finance
14. december 2016

December je tisti čas v letu, ko moramo večkrat odpreti denarnico in plačati darila, kosila, večerje in podobno. Pripravili smo nekaj nasvetov o prednostih in slabostih različnih načinov plačevanja.

Denar imate, a ni vseeno, s čim plačujete

Gotovina
Plačevanje z bankovci in kovanci resda ni moderno, a ima svoje prednosti. Če imate denar za praznične nakupe v gotovini, boste vedno vedeli, koliko ga je še na razpolago. Izognili se boste impulzivnim nakupom, do katerih prej pride s `plastičnim denarjem´. Pri plačilu z gotovino vam trgovci ne bodo zaračunali dodatnih provizij – morda dobite celo kakšen popust.

Debetna kartica
Najbolj razširjena kartica za plačevanje, pri kateri vaš račun bremenijo takoj. Je najbolj primerna kartica za dvigovanje gotovine na bankomatih, saj so dvigi na bankomatih vaše banke znotraj evro območja vedno brezplačni, nadomestila za dvige na bankomatih drugih bank pa najnižja v primerjavi z drugimi plačilnimi karticami. Komitenti nekaterih bank z debetno kartico dvigujejo brezplačno na vseh bankomatih znotraj evro območja (Sparkasse, BKS, Delavska hranilnica, DBS, Primorska hranilnica Vipava in Sberbank).

Kartica z odloženim plačilom
Imenujemo jo tudi kreditna kartica (na primer MasterCard ali Visa), primerna pa je za tiste, ki boste imeli denar na računu najkasneje prihodnji mesec, ko banka na dogovorjeni dan `trga´ zapravljeni znesek. Za razliko od debetne kartice je pri kartici z odloženim plačilom potrebno plačati letno članarino med 10 in 27 evrov – odvisno od banke. Kartica je dobro sprejeta na spletu, nikakor pa z njo ne dvigujte gotovine – računajte na 10 ali več evrov za vsak dvig.

Predplačniška kartica
Dokaj nova vrsta kartice na katero položite denar, ki vam je potem na voljo - ne morete zapraviti več, kot je na kartici. Z njo lahko plačujete na prodajnih mestih ter na spletu in je dobra alternativa kartici z odloženim plačilom. Za razliko od kartice z odloženim plačilom, ki jo banke običajno izdajo le tistim z rednimi prihodki, lahko predplačniško kartico dobi vsak in je primerna tudi za mlajše. Ponuja jo le nekaj bank, pred izbiro pa preverite stroške članarine, polnjenja itd.

Denar za praznike si bom izposodil/a
Novoletno zapravljenje nikakor ni dober razlog za zadolževanje. Če si denar nameravate izposoditi, naj bo znesek čim nižji in čimprej odplačan. Za decembrom pride novo leto s svojimi stroški, morda boste potrebovali kaj pomembnejšega od božične večerje.

Limit – redni in izredni
Če imate nekaj sto evrov neizkoriščenega rednega limita, bi to moralo zadostovati za pokritje zmernih prazničnih izdatkov. Pri odločitvi za višji znesek izrednega limita bodite zelo previdni, saj ta nikakor ni brezplačen. Banka bo preverila vašo kreditno sposobnost in vam zaračunala odobritev ter zavarovanje in če boste denar porabili, še obresti (enako kot pri kreditu). Nevarnost limita je v tem, da se nanj lahko hitro navadite, plačujete drage obresti in ste nenehno v minusu. Redni ali izredni limit, če ga imate, se potrudite, da ga čimprej odplačate.

Gotovinski kredit
Manjši znesek gotovine, ki si ga sposodite pri banki v obliki kredita je boljša rešitev od limita, sa bodo stroški nižji, dolg pa bo odplačan v določenem času. Tudi pri kreditu bo banka preverila vaše finančno zdravje in vam zaračunala stroške za odobritev in zavarovanje. Prednost kredita v primerjavi z izrednim limitom je poleg manjših stroškov tudi vnaprej določen časovni okvir odplačila, zato je manjša nevarnost, da bi se znašli v začaranem krogu podaljševanja finančnih obveznosti. Preden se odločite za kredit, naredite pregled prihodkov in odhodkov za čas odplačevanja in si pustite nekaj rezerve za nepričakovane izdatke.

Obročna kartica
Obročna kartica omogoča plačila na več enakih mesečnih obrokov. Poleg Diners kartice to omogočajo nekatere banke v okviru kartice z odločenim plačilom. Za tiste, ki tako kartico že imate, je uporaba obročnega načina plačevanja najbolj ugoden način zadolžitve. Večina ponudnikov omogoča razbitje zneska na največ 12 obrokov, Diners na največ 24. Na podlagi vaše kreditne sposobnosti vam bodo določili najvišji znesek porabe, z nakupi oziroma porabo se bo ta znesek zmanjševal, z odplačilom obrokov pa povečeval – do zgornje omejitve zneska.

Posojilna kartica
Gre za enega najdražjih načinov zadolževanja, ki naj bo le izhod v sili. S posojilno kartico vsak mesec poravnate le del plačanega zneska (npr. 20%), za preostanek banki plačujete obresti. Tudi tukaj je višina posojila odvisna od vaše kreditne sposobnosti. Več kot si boste izposodili in dlje kot boste dolg odplačevali, dražje vas bo stala posojilna kartica.

Na kratko
Za katerikoli način zadolžitve se boste že odločili, zneski naj bodo čim manjši, saj novoletna darila niso nekaj tako nujnega, da bi jih odplačevali celo leto. Rajši začnite po novem letu varčevati in se vam v prihodnje ne bo treba zadolžiti.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Zadnje objave

Več objav

Umik in odpoklic izdelkov

Več