Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zdravje in zdravila
Zdravje in zdravila
05. januar 2023

Bolj kot dotiku čela z roko pri meritvah telesne temperature zaupamo termometrom. Preverili smo, kako se izkaže 18 brezkontaktnih infrardečih in 13 kontaktnih, vsi so digitalni. Pri drugih skoraj ne morete zgrešiti, pa še cenejši so. Pri precej dražjih infrardečih se lahko kdaj zgodi, da meritve niso najbolj natančne. Test smo izvedli v laboratoriju in v praksi.

V različnih evropskih državah, tudi v Sloveniji, smo v sredini leta 2022 kot običajni potrošniki v trgovinah in na spletu kupili kontaktne in brezkontaktne digitalne termometre. 18 brezkontaktnih in 13 kontaktnih je naprodaj v slovenskih trgovinah.

Vse modele smo poslali v akreditiran laboratorij, kjer so jih preizkusili po enotni dogovorjeni metodologiji. Vzporedno smo termometre poslali izbranemu panelu potrošnikov, ki so jih preizkusili v vsakodnevnem življenju, ob tem pa so morali izpolnjevati poseben anketni vprašalnik.

Izračun ocene

  • Učinkovitost merjenja: 60%
  • Trdnost: 10%
  • Preprostost uporabe: 25%
  • Označevanje in navodila za uporabo: 5%
  • Skupaj: 100%

Učinkovitost merjenja (60 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju smo termometre preizkusili v skladu s standardom EN 12470, pri čemer smo v oceno učinkovitosti vključili natančnost meritev glede na izbrane referenčne temperature in ponovljivost rezultatov.

Panel potrošnikov je prispeval oceno za ponovljivost rezultatov pri merjenju temperature odrasle osebe in otroka oziroma dojenčka.

Trdnost (10 odstotkov skupne ocene)

Termometre smo preizkusili med vrtenjem v posebnem bobnu z jekleno ploščo (standard IEC 312) in s tem ponazorili padec z višine 80 centimetrov. Po prvem in petem obratu (dva oziroma deset padcev) smo jih pregledali in preverili, ali še delujejo, po desetih obratih (20 padcev) pa smo izvedli meritev temperature v vodni kopeli pri 37 °C.

Preprostost uporabe (25 odstotkov skupne ocene)

Potrošniki, ki so sodelovali pri praktičnem testu, so podali odgovore na vprašanja, ki se nanašajo na ergonomijo, rokovanje, pripravo ter preprostost merjenja in razbiranja temperature.

Označevanje in navodila za uporabo (5 odstotkov)

Preverili smo jasnost in razumljivost navodil za uporabo, izpostavljene napise na embalaži in oznake, ki so povezane z lastnostmi termometra in njegovimi zmogljivostmi.

Znižanje ocene

Če je ocena za natančnost merjenja ali njegovo ponovljivost nižja od povprečno, je ocena za učinkovitost merjenja drseče nižja.

Če je ocena za učinkovitost merjenja nižja od povprečno, skupna ocena ne more biti višja.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,60 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 16,00 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več