Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Zavarovanje in pravice pacientov

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v tujini ni nujno dovolj, saj je njena uporabnost odvisna od tega, kam potujete in kaj od zavarovanja pričakujete ali potrebujete. Evropska kartica vam tako ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v države izven EU, EGP oz. Švice, Avstralije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Makedonije in Srbije. Omejen je tudi nabor storitev, ki jih lahko z evropsko kartico uveljavljate.

Upravičeni ste do nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev (EU, EGP in Švica) pri zdravnikih, ki so del javne zdravstvene mreže, v ostalih državah pa celo samo do nujnih zdravstvenih storitev oz. nujne medicinske pomoči. Pomembno je vedeti, da evropska kartica v večini tujih držav npr. ne krije stroškov prevoza zaradi poškodbe na smučišču, stroškov prevoza zavarovanca iz tujine v domovino, stroškov zdravstvenih storitev, ki jih nudijo turistične ambulante na Hrvaškem, ali stroškov zdravljenja oz. poroda v tujih državah, če ste tja odpotovali z namenom zdravljenja oz. poroda.
Vir: spletna stran ZZZS

Nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč so tiste storitve, ki jih ni mogoče odložiti, ne da bi bilo vaše zdravje ali življenje ogroženo. Obseg nujnih in potrebnih zdravstvenih storitev, torej storitev, ki so potrebne iz medicinskih razlogov, opredeli zdravnik, ki vas sprejme na zdravljenje, in sicer v takem obsegu, da se vam zgolj zaradi zdravljenja ni treba predčasno vrniti v domovino.

Kaj vam ponuja turistično zavarovanje?
Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanj, s katerimi se zavarujete za nepredvidene dogodke, povezane s potovanji.

Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, zavarovalnice pa vam ponujajo še razna druga kritja, npr. proti nezgodam, tatvini ali kraji, izgubi prtljage, odgovornosti, prekinitvi ali prisilnemu podaljšanju potovanja ...

Kaj boste izbrali, je seveda v prvi vrsti odvisno od vaših potreb, žal pa vam zavarovalnice posebne fleksibilnosti pri sestavi zavarovanja, ki ustreza vaši konkretni situaciji, večinoma ne ponujajo. Za turistična zavarovanja so še kako značilne paketne ponudbe, kjer boste skoraj brez izjeme "dobili" tudi kritja, ki jih pravzaprav ne želite, tista, ki jih potrebujete, pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila. Kako torej izbrati zavarovanje, v katero bo vaš denar koristno vložen?

Osredotočite se na zdravstveno zavarovanje v tujini
Nepredvidene zdravstvene težave v tujini so tiste, ki vam lahko povzročijo največ neprijetnosti in hkrati tudi visoke stroške, če pred odhodom niste poskrbeli za ustrezno zavarovanje. 

Podrobno preverite omejitve kritja
Tudi zdravstveno zavarovanje v tujini vas ne bo ščitilo v vseh primerih. Zavarovanje ne krije bolezni in poškodb, ki nastanejo kot posledica že obstoječih kroničnih bolezni, samomora ali naklepne samopoškodbe, uživanja alkohola in drog, udeležbe v pretepu, vožnje z motornim vozilom brez vozniškega dovoljenja, izvajanja shujševalnih ali lepotnih terapij, sodelovanja na športnih tekmovanjih in ukvarjanja z ekstremnimi športi ter poškodb zaradi višje sile (vojne, potresi, poplave). Prav tako ne krije običajnih težav med nosečnostjo in pregledov nosečnice, razen če gre za reševanje življenja matere ali otroka. 

Izberite višje zavarovalne vsote
Zavarovalna vsota je zgornja meja obveznosti zavarovalnice, ko pride do zavarovalnega primera. Predstavlja torej najvišji možen znesek, ki ga lahko prejmete. Če stroški presegajo zavarovalno vsoto, bo doplačilo šlo iz vašega žepa. Zato je smiselno, da izbirate med tistimi produkti, ki vam za vplačano premijo ponujajo višje zavarovalne vsote.

Naš nasvet:

  • Preverite, ali ste v določenem delu že zavarovani z obstoječim zavarovanjem, tudi ko potujete v tujino. Ustrezno prilagodite obseg zavarovanja, ki ga šele sklepate.
  • Osredotočite se na zdravstveno zavarovanje v tujini, saj vam zdravstvene nevšečnosti lahko povzročijo največ težav in finančnih posledic.
  • Izberite ustrezno trajanje zavarovanja. Če ne potujete pogosto, se zavarujte le za tisto časovno obdobje, ko boste na poti, sicer pa razmislite o celoletnem turističnem zavarovanju.
  • Primerjajte različne ponudbe in se podrobno seznanite z vsebino posameznega produkta, saj boste le tako vedeli, kaj lahko od zavarovanja pričakujete – torej kaj krije in do kolikšnega zneska.
  • Po sklenitvi zavarovanja skrbno shranite vso dokumentacijo, ki ste jo prejeli, predvsem pa podatke o tem, s kom kontaktirati, če gre kaj narobe. Preberite tudi določila o rokih in načinu uveljavljanja zavarovanja, da boste lahko sledili ustreznemu postopku, kot ga določa zavarovalnica.

Namesto zaključka
Vzemite si dovolj časa. Čeprav gre pri turističnem zavarovanju za zavarovanje, pri katerem zavarovalne premije načeloma niso izjemno visoke, to še ne pomeni, da vam hitra odločitev ne more škodovati. V večini primerov zavarovanja res ne bo treba uveljavljati, kako dobro ste izbrali zavarovanje, pa se bo pokazalo šele, če bo prišlo do neprijetnosti.

Da bi se izognili nezadovoljstvu ob poskusu uveljavljanja zavarovanja, je zato ključno, da izbiri zavarovanja posvetite dovolj časa. Pri turističnih zavarovanjih si boste pri tem lahko precej pomagali s spletnimi predstavitvami produktov zavarovalnic, kjer boste v večini primerov našli dovolj informacij, ki vam bodo pomagale pri odločitvi.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA