Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Šport
Šport
02. junij 2021

V zadnjem letu je marsikdo spoznal, da ima tudi blizu doma, v svoji občini, številne pohodniške poti. Za varno hojo so običajni športni čevlji premalo, visoki "gojzarji" pa morda preveč robustni.

Za ne preveč zahtevne poti so lahko dobra izbira polvisoki pohodniški čevlji, a med njimi je že na prvi pogled kar nekaj razlik. Kot je pokazal test, so največje v vodooodpornosti in v tem, kako hitro se čevlji obrabijo.

Na letošnjem mednarodnem primerjalnem testu smo jih preizkusili 16 (dveh modelov nismo našli v Sloveniji) in ponovno se je pokazalo, kako pomembno je, da čevlje preverimo tudi v laboratoriju.

V slovenskih trgovinah smo kot običajni potrošniki kupili osem vzorcev nizke pohodniške obutve. Poslali smo jih na preizkus v laboratorij in udeležencem praktičnega testa. Vse vzorce smo stehtali in izmerili njihovo višino v notranjem in zunanjem delu (skupaj s podplatom).

Izračun skupne ocene:
Laboratorijski preizkus: 70%
Praktični preizkus: 30%
Skupna ocena: 100%

Merila na testu:
Laboratorijski preizkus (70 odstotkov skupne ocene)

Preizkus zajema naslednje vidike:
Udobje in ergonomija
Robustnost
Zračnost in čiščenje
Vzdrževanje
Druge podrobnosti
Splošni vtis

Praktični preizkus (30 odstotkov skupne ocene)

Testno skupino so sestavljali moški in ženske različnih starosti. Po testu so izpolnili vprašalnik in dodali komentarje. Ocenjevali so udobje in ergonomijo čevljev, njihovo robustnost, zračnost in čiščenje, vzdrževanje, izpostavili druge podrobnosti in na koncu ocenili skupni vtis ter izrazili pripravljenost za nakup.

Vsebnost 6-valentnega kroma

Med strojenjem usnja se lahko 3-valentni krom spremeni v 6-valentnega, ki je rakotvoren. Ta ocena ni prispevala k skupni oceni.


Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več