Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Šport
Šport
26. maj 2021

Na podlagi izkušenj s testov potrošniških organizacij smo zbrali in pripravili nekaj koristnih nasvetov za nakup in uporabo električnega kolesa.

V številnih evropskih državah je prodaja električnih koles že presegla prodajo običajnih, tudi pri nas ta delež v zadnjih dveh letih močno zrasel.

Prodajo morda nekoliko zavira miselnost, da kolesar na električnem kolesu pač ni kolesar, za povrh je električni pogon tudi razmeroma drag in zato manj zanimiv za cenovno občutljive kupce.
No, zagotovo se bo e-kolo dokončno uveljavilo tudi pri nas, saj ima številne prednosti, a tudi kakšno pomanjkljivost.

Katere so glavne prednosti električnih koles?

Električna kolesa omogočajo preprosto in udobno kolesarjenje tudi v zahtevnejših razmerah, denimo proti vetru ali v hrib. Z njimi boste zato prevozili večjo razdaljo, pri čemer boste po potrebi lahko vozili z večjo povprečno hitrostjo.

Elektrika vam namreč pomaga do hitrosti 25 km/h, na ta način pa je čas vožnje lahko bolj konkurenčen v primerjavi z drugimi prevoznimi sredstvi. Električno kolo je okolju prijazno, tudi baterijo je običajno mogoče reciklirati.

Katere so glavne pomanjkljivosti električnih koles?

Največja pomanjkljivost je, da so električna kolesa draga. Le redko katero je cenejše od 1000 evrov, glavnina ponudbe se dogaja pri dva- do trikrat višji ceni. Čeprav je strošek uporabe električnega kolesa precej majhen, pa je treba upoštevati, da je zaradi električnih delov vzdrževanje dražje kot pri običajnem kolesu.

e-kolesa-2

Pomanjkljivost je tudi teža kolesa. Zaradi baterije in motorja je električno kolo razmeroma težko, zato boste morali vložiti več truda pri poganjanju, če bateriji poidejo moči.

Teža lahko težave povzroča še v primeru, ko imamo kolo shranjeno v kleti in ga moramo do dvorišča prenašati, tudi potiskanje po klančini je zoprno težko, če kolo nima možnosti električne pomoči ob potiskanju. Dejavnik je tudi, kadar kolo prevažamo z avtomobilom. Električnega kolesa namreč ne smemo voziti na strešnih prtljažnikih (resnici na ljubo bi ga tja tudi težko naložili).

favicon Preberite več: Varna uporaba prtljažnikov za kolesa

Baterija se seveda slej ko prej izprazni. To se lahko zgodi predvsem med daljšimi vožnjami, doseg baterije je namreč od nekaj deset do več kot sto kilometrov. Prav tako se bo baterija prej izpraznila med vožnjo v hrib, proti vetru in v hladnejšem vremenu. Polnili jo boste od treh do petih ur na običajni vtičnici.

Kaj vse je dobro upoštevati ob nakupu električnega kolesa?

Pri nakupu električnega kolesa je treba najprej vedeti, za kakšen namen ga bomo najbolj pogosto uporabljali.

Na grobo jih lahko razdelimo v štiri velike skupine:

  • mestna kolesa,
  • potovalna kolesa,
  • cestna kolesa
  • gorska kolesa.

Vsaka od teh skupin ima še različne podskupine, podobno kot pri običajnih kolesih.

Pri nakupu bodite pozorni tudi na možnost vzdrževanja kolesa, predvsem na lokacijo servisov in na dosegljivost rezervnih delov.

Zmogljivost baterije in doseg: kaj je dobro vedeti?

Načeloma lahko doseg vožnje z električno pomočjo razkrije zmogljivost baterije (od 300 do 750 Wh), a zaradi različno učinkovitega pogonskega sistema samo iz tega podatka ne boste vedno dobili prave in primerljive vrednosti.

Ob nakupu se pogosto lahko odločite za zmogljivejšo baterijo, za katero boste dodatno odšteli nekaj sto evrov. Večja zmogljivost je pomembna tudi za tiste, ki se ne vozite na dolge razdalje, saj boste s pogostim polnjenjem vplivali na življenjsko dobo baterije.

e-kolesa-3

Naši testi kažejo, da lahko zmogljivost baterije po 500 polnjenjih pade tudi za četrtino!

Mimogrede, danes ima večina električnih koles sodobno litij-ionsko ali litij-polimerno baterijo, te pa nimajo toliko težav s samopraznitvijo kot stare nikelj-metal-hidridne (NiMH) baterije.

Položaj motorja: katerega izbrati?

Elektromotor je lahko vgrajen v pesto sprednjega oziroma zadnjega kolesa ali v srednji del med pedali.

Najcenejši je sprednji motor, ki zahteva tudi največjo pazljivost med vožnjo. Najbolj naraven občutek poraja v sredini vgrajen motor, ki je najdražji in zahteva močnejšo verigo. Motor, ki je vgrajen v zadnje kolo, je skoraj vedno povezan z verižnim prestavnim sistemom, ki zahteva več vzdrževanja.

Preizkusite kolo na testni vožnji

Še največ boste o električnih kolesih izvedeli med testno vožnjo. Pred nakupom si vzemite čas in poskusite različne vrste pogonov, morda tudi načine sedenja. Popeljite se po poteh z različno podlago, preverite, kako se kolo izkaže med vožnjo v klanec in po ovinkasti cesti.

Posebej bodite pozorni na položaj med sedenjem, preverite, ali vam podpora elektromotorja pri različnih hitrostih vožnje ustreza in vam ne vzbuja nelagodja ali celo strahu.

favicon Preberite več: Električno kolo: naj bo vožnja z njim udobna in varna

Je poceni e-kolo slabše od dražjega?

Čeprav v naših testih pogosto ugotavljamo, da so lahko tudi cenejši izdelki dovolj kakovostni, da jih priporočamo za nakup, izkušnje kažejo, da se pri električnih kolesih ne splača preveč varčevati.

e-kolesa-4

Najcenejša boste morali včasih pravzaprav še do konca sestaviti, na splošno pa so sestavljena iz manj kakovostnih delov.

Med vožnjo je okvir manj stabilen, kar boste zaznali predvsem v ovinkih. Baterija je slabše kakovosti, manj zmogljiva in se hitreje iztroši. Pri poceni električnih kolesih ne pričakujte vzmetenja, vožnja je zato manj udobna, prav tako je slabši zaslon z informacijami na krmilu.

Za pogon pri cenejših kolesih najpogosteje uporabijo motor v sprednjem pestu, zelo verjetno bo tudi prešibak za kakšne bolj konkretne vzpone. Električno kolo je seveda težje od običajnega, kar pomeni, da boste namesto prijazne pomoči med vožnjo porabili še več moči.

Avtor: Boštjan Okorn

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA