Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Očala na recept
Očala na recept
02. november 2017

Pot do očal na naročilnico je precej preprosta, da ne bi bilo zapletov, pa je treba poznati svoje pravice in postopek za njihovo pridobitev. Oboje predstavljamo v tokratnem drobnogledu, opravili pa smo tudi pregled ponudbe brezplačnih okvirjev v optikah po Sloveniji ter možnosti, da pregled za ugotavljanje vida brezplačno opravite kar tam.

Prvi korak: pregled vida
Za pregled vida pri zdravniku oftalmologu, imenujemo ga tudi okulist, ki je namenjen samo ugotavljanju vida oziroma predpisovanju medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida (očala, leče), ne potrebujete napotnice osebnega zdravnika. Če pa se ob pregledu izkaže, da so težave z očmi ali poslabšanje vida morebiti posledica kakšne bolezni ali zdravstvenega stanja, pri katerih se vida zgolj z očali ne da popraviti, boste morali pridobiti napotnico za celosten specialistični pregled.

Brezplačen pregled vida, ki ga krije zdravstveno zavarovanje, lahko opravite le pri oftalmologu, ki dela v javni zdravstveni mreži, torej v javnem zdravstvenem zavodu (npr. v zdravstvenem domu), ali pri zasebniku s koncesijo. Če imate težave z vidom ali pa z dosedanjimi očali ne vidite več dobro, ne odlašajte in se čim prej naročite na pregled.

Seznam vseh oftalmologov v Sloveniji je objavljen na spletnem portalu NIJZ, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, www.nijz.si, kjer se lahko v zavihku Področja dela seznanite z informativnimi čakalnimi dobami za pregled za očala pri okulistih v javni zdravstveni mreži. Čakalne dobe se lahko pri okulistih precej razlikujejo in glede na to, da se tudi relativno hitro spreminjajo, svetujemo, da neposredno pri izbranem okulistu preverite, kakšna je resnična čakalna doba.

kako do ocal na recept 10-2017-klicajMarsikdo se bo namesto čakanja raje odločil za samoplačniški pregled, saj v takem primeru običajno čakalne dobe ni ali pa je zelo kratka. Pri tem pa ne pozabite, da vam okulist, pri katerem boste opravili pregled samoplačniško, ne more izdati naročilnice za pripomoček za vid, brez katere zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov za nakup očal ali leč.

Drugi korak: pridobitev naročilnice
Če okulist po opravljenem pregledu presodi, da potrebujete pripomoček za izboljšanje vida, vam bo zanj izročil naročilnico, ki ji včasih pogovorno pravimo kar »recept« za očala.

ocala pregled171

Kdo lahko izda naročilnico?
Nesporazumi med potrošniki in izvajalci so pri okulističnih pregledih ter izdajanju naročilnice za pripomoček kar pogosti, saj se potrošniki včasih pritožujejo, da jim izvajalec pregleda ne želi izročiti naročilnice.

Naročilnico lahko izda le okulist, ki preglede opravlja v okviru javne zdravstvene mreže!

Če ste pregled opravili kot samoplačnik, vam okulist v nobenem primeru ne more izdati naročilnice za očala.

Zmedo med potrošniki včasih povzroča ravno dejstvo, da so samoplačniški pregledi lahko za stranke brezplačni. Optike namreč pogosto ponujajo brezplačne preglede za določitev dioptrije tudi pri svojih okulistih in optometristih, ki ne delujejo v okviru javne zdravstvene mreže. Vendar je to le del poslovne politike optike, ki ponudi brezplačen pregled pod pogojem, da boste nato pri njih kupili očala (še najlažje si je to predstavljati kot 100 % popust na samoplačniški pregled). Do naročilnice na tak način vendarle ne boste mogli priti, zato ne boste upravičeni do očal brez doplačila z naslova zdravstvenega zavarovanja oziroma do delnega pokritja stroškov pri izbiri nadstandardnih očal.

kako do ocal na recept 10-2017-klicajNaročilnica za pripomoček za vid velja samo 30 dni od dneva izdaje, zato bodite pozorni, da ne boste tega roka zamudili, saj boste morali sicer pridobiti novo naročilnico.

Do nove naročilnice po dveh letih. Trajnostna doba očal, ki jih dobimo na naročilnico, je dve leti, kar pomeni, da lahko, če očala po dveh letih niso več funkcionalna (npr. zaradi spremembe dioptrije) in se jih ne da popraviti ali prilagoditi, ponovno pridobite naročilnico za pripomoček za izboljšanje vida. Do novih očal ste v nekaterih primerih upravičeni, četudi še nista minili dve leti. O tem pa ne odloča oftalmolog, temveč lahko le posreduje predlog na ZZZS, kjer mora imenovani zdravnik ZZZS odobriti upravičenost do novega pripomočka za vid pred potekom trajnostne dobe.

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja določajo, da ste pri starostni slabovidnosti (presbiopija) do očal za bližino upravičeni šele po 63. letu starosti.

Tretji korak: obisk optike
kako do ocal na recept 10-2017-logoZ naročilnico lahko brezplačna standardna očala dobite v katerikoli optiki, ki je pogodbeni dobavitelj očal Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Seznam vseh pogodbenih dobaviteljev medicinskih pripomočkov za izboljšanje vida v Sloveniji lahko najdete na spletnem mestu ZZZS.

Optike, ki imajo z ZZZS sklenjeno pogodbo za dobavo pripomočkov za izboljšanje vida, morajo imeti na vhodu ali na vidnem mestu posebno nalepko ZZZS z oznako, da je optika "Pogodbeni dobavitelj medicinsko tehničnih pripomočkov".

Kaj so standardna očala
Na podlagi naročilnice zdravstveno zavarovanje krije stroške do vnaprej določene višine, ki je odvisna od tega, kakšen tip očal vam je predpisal okulist z naročilnico. Optike, ki so pogodbeni dobavitelji ZZZS, so dolžne najprej ponuditi standardna očala, ki jih v celoti krije zdravstveno zavarovanje (t. i. brezplačna očala, včasih so jim rekli tudi »socialna očala«).

Standarde za medicinske pripomočke za izboljšanje vida, med katere sodijo očala in kontaktne leče, zelo natančno predpisuje ZZZS in si jih lahko tudi sami ogledate v Seznamu medicinskih pripomočkov s šifrantom, medicinskimi kriteriji, pooblastili, postopki in cenovnimi standardi, ki je objavljen na spletnem portalu ZZZS. Seznam lahko poiščete tudi na našem spletnem mestu www.zps.si v rubriki »Nega, šport, zdravje - očala na recept.

Pri manjši dioptriji boste upravičeni do očal z mineralnimi ali plastičnimi stekli, pri večji dioptriji in astigmatizmu (cilindri) do organskih stekel, pri največji dioptriji pa do stanjšanih, lažjih stekel. Temu primeren je tudi cenovni standard, z drugimi besedami vrednost, ki jo krije zdravstveno zavarovanje in se pri očalih na daljavo ter očalih za bližino giblje od 42,03 pa do 301,55 evra.

Če boste torej želeli očala brez doplačila, se boste morali zadovoljiti s standardom, ki ga določa ZZZS. Za vse drugo bo potrebno doplačilo, zato se pred nakupom temeljito pogovorite z optikom, kakšne so prednosti na primer stanjšanih ali progresivnih stekel, protiodsevnega t. i. antirefleksnega nanosa in podobnih izboljšav, ter razmislite, ali jih zares potrebujete.

kako do ocal na recept 10-2017-klicajOb obisku optike ne pozabite na kartico zdravstvenega zavarovanja, saj brez nje ne boste mogli uveljavljati pravic.

kako do ocal na recept 10-2017-klicajBrez doplačila le za tiste, ki imajo sklenjeno dopolnilno zavarovanje. Osnovno zdravstveno zavarovanje krije le minimalni del vrednosti pripomočka za izboljšanje vida, in sicer 10 odstotkov. Če torej nimate sklenjenega veljavnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, boste tako tudi za standardna očala, ki bi jih s sklenjenim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem v celoti krila ZZZS, sami prispevali kar 90 odstotkov njihove vrednosti. Takim očalom bi zato težko rekli brezplačna, saj plačate sami večino stroška.

Pravica do kontaktnih leč
Podobno kot za očala velja tudi za leče, vendar je za pridobitev pravice do kontaktnih leč postavljen poseben pogoj oziroma kriterij. Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja namreč določajo pravico do kontaktnih leč le pri tistih stanjih in boleznih, opredeljenih v 80. členu (npr. ametropija z dioptrijo več kot 8, razlika med očesoma presega dioptrijo 3, nepravilni astigmatizem,…). Tudi pri kontaktnih lečah je cenovni standard določen glede na vrsto leče, ki je odvisna od stopnje dioptrije in vrste bolezni ali zdravstvenega stanja.

Zato lahko okulista vprašate, ali vam morebiti pripada pravica do kontaktnih leč. Če bo odgovor pritrdilen, vam lahko izda naročilnico, s katero pri izbrani optiki naročite leče. Kljub pravici do kontaktnih leč pa zdravstveno zavarovanje ne krije storitve „uvajanja v nošenje kontaktnih leč“, zato je verjetno, da jo boste morali (če bo seveda potrebna) plačati sami.

Kako do cenejših nadstandardnih očal?

ocala pregled172
Poleg standardnih brezplačnih očal ponujajo optike tudi možnost, da si izberete dražja nadstandardna očala, pri tem pa od polne cene izbranih očal odštejejo znesek v višini cenovnega standarda, ki ga krije zdravstveno zavarovanje. Če se odločite za nadstandardna očala, vas mora prodajalec opozoriti, da bo potrebno doplačilo in ponuditi v podpis posebno izjavo, da soglašate z doplačilom razlike do nadstandardnega medicinskega pripomočka.

Tako boste morali doplačati za progresivna stekla, s katerimi lahko gledate na daleč in na blizu, pri manjši dioptriji za organska in stanjšana stekla, pa tudi za antirefleksni nanos (razen pri stanjšanih steklih) in za druge dodatne možnosti, ki jih ponujajo optike.

Enako velja za okvirje, lahko izberete enega od dražjih okvirjev, ki jih poleg standardnih ponujajo v optiki, a boste morali zanj doplačati.

Bolj nejasen je položaj, ko je okulist napačno izmeril dioptrijo, vendar okulističnega pregleda niste opravili v optiki, kjer ste kupili očala in je optik izdelal stekla na podlagi podatkov o dioptriji, ki ste mu jih predložili. V takem primeru bi lahko pri okulistu uveljavljali pravice zaradi nepravilno opravljene storitve po Zakonu o varstvu potrošnikov in zahtevali povrnitev škode, ki ste jo utrpeli zaradi nakupa nefunkcionalnih očal. Obstaja tudi možnost, da pri okulistu vložite zahtevo za prvo obravnavo kršitve pacientovih pravic, in sicer po postopku, kot ga določa Zakon o pacientovih pravicah.

Standardni okvirji brez doplačila
Ponudba standardnih okvirjev brez doplačila je zelo različna in se tudi spreminja. Zato svetujemo, da pred obiskom izbrane optike preverite izbiro okvirjev, da ne boste v trgovini morda razočarani.

ocala pregled173

Če želite, lahko obdržite svoje stare okvirje in izberete le nova stekla. Takšno vgradnjo opravijo optike na podlagi naročilnice in brez doplačila, ob tem le odštejejo 15 evrov od cenovnega standarda, ki bi ga sicer pokrilo zdravstveno zavarovanje za nov okvir.

Ponudba v optikah
Trgovinam z optičnimi pripomočki v vseh slovenskih regijah, ki so pogodbene dobaviteljice ZZZS, smo poslali vprašalnik, s katerim smo želeli izvedeti, koliko standardnih okvirjev brez doplačila ponujajo potrošnikom in ali jim ponujajo tudi brezplačni pregled za določitev vida, torej sodelujejo z okulistom, ki ima koncesijo. Dobili smo 64 odgovorov, ki so podrobno predstavljeni v tabeli.

Območna enota:  CELJE, KOPER, NOVO MESTO; MURSKA SOBOTA; KRŠKO; KRANJ (kliknite za povečavo)

kako do ocal na recept 10-2017-tab1

Območna enota: LJUBLJANA; MARIBOR; NOVA GORICA  (kliknite za povečavo)

kako do ocal na recept 10-2017-tab2

Pregled vida
Optike večkrat sodelujejo s svojimi lastnimi okulisti in včasih optometristi ter tako na enem mestu ponujajo pregled vida in nato še nakup očal. Pri tem gre lahko za različne položaje in kombinacije, zato morate vedeti, ali gre za samoplačniški pregled ali pa za pregled s koncesijo v okviru javne zdravstvene mreže.

kako do ocal na recept 10-2017-graf-moznost-pregleda

Iz naše raziskave izhaja, da velika večina optik po Sloveniji ponuja možnost pregleda vida za določitev dioptrije. Samoplačniške preglede ponuja približno 80 odstotkov optik, brezplačne preglede pri okulistu s koncesijo dobra tretjina, 10 odstotkov optik pa pregledov ne ponuja.

Po očala kar v drogerijo? 
Pri starostni slabovidnosti (presbiopija) ste po Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja do očal za bližino upravičeni šele, ko ste stari 63 let. Prav zato se marsikdo kar brez pregleda vida odpravi po očala v katero od številnih prodajaln, ki ponujajo bralna očala. Čeprav so takšna očala lahko zelo poceni, niso priporočljiva in lahko, če jih redno uporabljate, tudi poslabšajo težave z vidom ali povzročijo nove. Pri izbiri pravih očal je treba namreč dioptrijo natančno izmeriti, saj se pri veliko ljudeh dioptriji na obeh očesih razlikujeta, medtem ko imata leči v vnaprej narejenih očalih enako dioptrijo. Poleg tega je treba izmeriti tudi razdaljo med zenicama in ji ustrezno prilagoditi leče v očalih. Večkrat tudi kvaliteta leč in izdelava takšnih bralnih očal nista ustrezni. Slabši vid pa je navsezadnje lahko posledica zelo različnih očesnih stanj (npr. cilindri), pri katerih zgolj očala z dioptrijo niso nujno dovolj.

Uveljavljanje pravic in odprava napak
Lahko se zgodi, da očala, ki vam jih je predpisal okulist, niso ustrezna in z njimi ne vidite dobro. To je včasih posledica dejstva, da je bila dioptrija napačna izmerjena ali pa napake pri izdelavi stekel. Če stekla niso skladna z meritvami okulista ali s posebnimi dogovori z optiko, gre vsekakor za stvarno napako, ki jo lahko uveljavljate proti prodajalcu, torej v optiki. Enako velja, če ste se v optiki dogovorili, da bo pregled opravil njen okulistu ali optometrist. Za stvarno napako gre tudi, če zaradi slabe kvalitete izdelave očal pride do poškodb in napak, ki jih niste povzročili sami.

Avtor: Matjaž Jakin

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA