Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Očala na recept
Očala na recept
04. september 2014

Naročilnica ZZZS omogoča, da si izberete standardna očala (okvirje in stekla) brez doplačila v cenovnem standardu, ki ga je za posamezno vrsto očal določil ZZZS.

Cenovni standard določa največjo vrednost pripomočka za vid, ki jo prizna ZZZS, določa pa tudi material, ki mora biti uporabljen (npr. pri manjši dioptriji mineralno ali plastično steklo, pri večji organsko steklo). Cenovni standardi se razlikujejo in so odvisni od tega, kakšna so očala (očala z manjšo ali večjo dioptrijo, teleskopska očala, ...).

faviconPreverite: Seznam pripomočkov za vid v okviru zdravstvenega zavarovanja s cenovnimi standardi
Očala za daljavo
Očala za bližino
Druga očala
Kontaktne leče
Drugi pripomočki

Ko se oglasite pri optiku, vam mora ob predložitvi naročilnice najprej ponuditi očala v okviru cenovnega standarda, torej očala brez doplačila. Nekateri optiki jih imenujejo tudi "socialna očala", saj zavarovani osebi pripadajo na podlagi socialnega (zdravstvenega) zavarovanja. V praksi pa se pogosto zgodi, da v optiki takšnih očal ne ponudijo kar samodejno, zato povprašajte po njih sami.

Seveda si lahko z naročilnico izberete tudi dražja očala, vendar pa morate v tem primeru pri optiku podpisati izjavo, da se strinjate z nadstandardom, optik pa bo na računu odštel znesek, ki vam pripada na podlagi naročilnice za očala.

Po očala v tujino
Ni skrivnost, da se kar nekaj potrošnikov odpravi po očala k optikom čez mejo, saj so tam pogosto občutno cenejša. Radi bi vas opozorili na možnost, da lahko od ZZZS zahtevate povračilo zneska, ki vam pripada z naslova zdravstvenega zavarovanja, in sicer v višini, kot jo določa cenovni standard. Za uveljavljanje povračila zneska morate najprej pridobiti naročilnico za očala, po nakupu očal v tujini pa vam bo ZZZS na podlagi naročilnice za očala in računa vrnil dejanske stroške, vendar največ do višine cenovnega standarda za očala, do katerih ste upravičeni.

Pozor!
ZZZS vam bo povrnil znesek, le, če boste nakup očal ali drugega pripomočka za vid opravili  v EU. Če boste očala kupili  v državi izven EU (npr. v Ameriki, Srbiji ali Turčiji), vam ZZZS povračila ne bo priznal, kljub temu, da si boste predhodno pridbili naročilnico ZZZS za pripomoček za vid. 

Nakup prek spleta?
V tujini je nakup pripomočkov za vid prek spleta na podlagi prej izmerjene dioptrije pri okulistu že kar razširjena praksa. Nakup očal prek spleta je že mogoče opraviti tudi v Sloveniji. Pri spletnem nakupu seveda očal ne morete predhodno preizkusiti, torej obstaja tveganje, ali se vam bodo dobro prilegala in ali se bodo tudi lepo podala k obrazu. Nekatere spletne trgovine olajšajo kupcem izbiro s podatki o natančnih merah okvirjev, v nekaterih pa lahko enostavno vpišete podatke o izmerjeni dioptriji in druge posebnosti kar z oftalmologovega izvida. Vsak se bo sam odločil, ali bo kupil očala v spletni trgovini, gotovo pa je neposredni nakup pri optiku zanesljivejši, saj lahko očala pomerite, optik pa lahko okvir, če je potrebo, vsaj deloma tudi prilagodi.

Pozor! Pri nakupu prek spleta bi vas radi opozorili, da se nakup okvirjev skupaj s stekli, ki so izdelana posebej za vas (vaša dioptrija, cilinder …), šteje za nakup izdelka po naročilu, za takšne izdelke pa pravica do vrnitve izdelka, kupljenega prek spleta (ker ste si npr. premislili), ne velja. Drugače je pri okvirjih: povsod v EU imate pravico, da si premislite glede nakupa, in sicer najkasneje v 14 dnih po prejemu okvirjev. Prodajalec mora vrniti denar najkasneje v 14 dneh. Plačati pa boste morali strošek pošiljanja okvirjev nazaj k spletnemu prodajalcu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA