Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

12. december 2018

”Na kozmetičnih izdelkih le redko zasledim podatek o roku trajanja, torej datumu, do katerega je izdelek uporaben. Pri kremah za obraz in izdelkih za sončenje, na primer, se mi zdi ta podatek precej pomemben. Kakšna so pravila na tem področju?”

Navedba minimalnega roka trajanja ni obvezna za kozmetične izdelke, ki imajo minimalni rok trajanja več kot 30 mesecev. Za te izdelke je treba navesti časovno obdobje po odprtju izdelka, ko je njegova uporaba varna in ga uporabnik lahko brez škode uporablja. Proizvajalci ta rok označijo s piktogramom – simbolom odprtega lončka, zraven pa navedejo število mesecev, v katerih je izdelek po odprtju še vedno primeren za uporabo.

Simbola odprtega lončka ni treba navajati na izdelkih:

  • za enkratno uporabo (npr. brezplačni vzorci, izdelki za enkratno uporabo),
  • v obliki aerosolov (npr. dezodoranti, izdelki za britje),
  • z visoko vsebnostjo alkohola (npr. toaletne vode, parfumi, laki za lase – brez potisnega plina),
  • z visokim oziroma nizkim pH (npr. izdelki za trajno kodranje, razvijalci za barve, depilacijska sredstva),
  • ki ne vsebujejo vode (npr. odstranjevalci laka za nohte, olja za nego kože, proizvodi v obliki prahu).

Če je minimalni rok uporabe krajši od 30 mesecev, ga mora proizvajalec zapisati. Navedbam "minimalni rok trajanja" ali "uporabno najmanj do konca" sledi zapis datuma v zaporedju mesec in leto ali pa dan, mesec in leto.

Če je treba izdelek shranjevati po posebnih pogojih, da bi zagotovili njegovo neoporečnost, mora proizvajalec zapisati tudi ta podatek.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več