Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

19. september 2018

"Imam občutljivo kožo in težave s pogostim dermatitisom. Vem, da kozmetični izdelki lahko vsebujejo alergene snovi, vendar ne vem, katere snovi so to. Morda obstaja seznam najbolj pogostih alergenih snovi v kozmetiki?"

Na deklaracijah detergentov, čistilnih sredstev in kozmetike je obvezno navajanje sestavin izdelka, ki so na seznamu najpogostejših alergenov v Evropi. Med najpogostejše povzročitelje alergijskih reakcij v kozmetičnih izdelkih spadajo dišave.

Alergene snovi morajo biti navedene med sestavinami (ingredients) izdelka z njihovimi imeni INCI (INCI je mednarodni sistem poimenovanja sestavin kozmetičnih proizvodov), ker pa so vse dišave lahko alergogene, je zanje dovoljena tudi uporaba izraza "parfum".

Na evropski seznam najpogostejših alergenih snovi so uvrščene naslednje snovi: Amyl cinnamal, Benzyl alcohol, Cinnamal alcohol, Citral, Eugenol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Amylcinnamal alcohol, Benzyl salicylate, Cinnamal, Coumarin, Geraniol, Hydroxyisohexyl, 3-cyclohexene, Carboxaldehyde, Anise alcohol, Benzyl cinnamate, Farnesol, Butylphenyl methylpropional, Linalool, Benzyl benzoate, Citronellol, Hexyl cinnamal, Limonene, Methyl 2-octynoate, Alpha-isomethyl, Ionone, Evernia prunastri extract, Evernia furfuracea extract.

Avtorica: Marjana Peterman

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več