Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

08. avgust 2018

Francoska agencija za zdravje in varnost hrane, okolja in varnost pri delu (ANSES) je objavila poročilo o oceni varnosti higienskih izdelkov za ženske (vložkov in tamponov).

Kot so zapisali v poročilu, so v minulih letih v tej skupini izdelkov že odkrili sledi kemikalij kot so Lilial (BMHCA, Butylphenyl Methylpropional; gre za dišavo, ki je med testiranjem na živalih povzročila zmanjšanje plodnosti, a ni jasno, koliko so ti podatki prenosljivi na človeka, karcinogenih policikličnih aromatskih ogljikovodikov (PAH), pesticidov, vključno z glifosatom, pa tudi lindane, hexachlorobenzen, plastifikatorje, dioksine in furane, za nekatere med njimi sumijo, da motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem.

favicon Preverite: primerjalni test menstrualnih skodelic - Le dve sta na zahtevnem preizkusu dobili oceno zelo dobro

Res je, da so bile odkrite nevarne kemikalije večinoma v sledeh in v tako majhnih količinah, da ne predstavljajo neposredne nevarnosti za zdravje. Kljub vsemu ANSES priporoča proizvajalcem naj izboljšajo delovni proces – tako kakovost vhodnih surovin kot sam postopek proizvodnje, da bi zagotovili higienske izdelke brez nevarnih snovi.

favicon Preverite: Test higienskih vložkov in tamponov - v nekaterih izdelkih smo našli tudi sledi neželenih kemikalij

Kot že nekaj let poudarjamo potrošniške organizacije, je tudi ANSES v poročilu opozorila na dejstvo, da ni posebnih predpisov, ki bi urejali področje varnosti higienskih izdelkov za ženske. Sprejeti bi morali predpise o označevanju te skupine izdelkov, npr. o obveznem označevanju surovinske sestave in omejitvi uporabe nekaterih kemikalij. Ta problem pa bi morali nasloviti s strožjimi predpisi na evropski ravni, podobno kot je bilo pred kratkim urejeno za tekstilne izdelke (v okviru REACH).

Celotna ocena tveganja je objavljena na spletu (v angleščini).

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA