Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

24. april 2018

Ne glede na to, ali kupujete maskaro, kremo za obraz ali losjon za malčka: kozmetični izdelki morajo biti varni. Tako vsaj določa evropska zakonodaja. A na spletu ni vedno tako.

Nakupovanje kozmetike po spletu je enostavno in udobno, na spletnih straneh s sedežem v EU tudi dokaj varno, ko govorimo o varnosti kozmetičnih izdelkov. Evropska zakonodaja namreč določa, da morajo biti kozmetični izdelki varni in ne smejo vsebovati sestavin, ki so prepovedane oz. za katere velja omejitev pri uporabi. Označeni morajo biti skladno s predpisi, potrošnike pa pri nakupu varujejo tudi pravila, ki urejajo nakupe po spletu.

Opozarjamo pa na nakupe izven EU: ko so danski kolegi kupovali kozmetiko v priljubljeni spletni trgovini s kozmetičnimi izdelki wish.com, ki ima sedež v ZDA, večina kozmetičnih izdelkov v ponudbi pa je s poreklom iz Kitajske, jih več kot polovica izmed 39-ih ni imela seznama sestavin (INCI seznam), ki je za kozmetične izdelke v EU obvezen. Na INCI seznamu morajo biti sestavine navedene po padajočem vrstnem redu, na prvem mestu je sestavina, ki jo je v izdelku največ. Seznam pa mora biti na izdelku oz. embalaži, če to ni možno, pa na prodajnem mestu ob izdelku.

Nivea: drugačna receptura
In ne samo pomanjkljive oznake, izkazalo se je tudi, da imajo lahko kozmetični izdelki, ki jih dobro poznamo v EU tudi drugačno recepturo. Konkretno: `legendarna´modra Nivea, kupljena prek wish.com, vsebuje dva visoko alergena konzervansa (methylisothiazolinone in methylchloroisothiazolinone), ki sta v izdelkih, ki jih ne speremo, prepovedana v EU od februarja 2017.

"Nakupov na spletni strani wish.com ne moremo priporočati. Veliko izdelkov ne ustreza standardom v EU, enostavno zato, ker nimajo seznama sestavin. Potrošnik ne ve, kaj je sploh v izdelku.," opozarja Stine Müller iz danske potrošniške organizacije.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA