Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

09. februar 2018

HICC prepovedan – a izdelki s to kemikalijo so lahko na trgu še štiri leta.

Evropska Komisija je prepovedala kemikalijo HICC, ki jo proizvajalci dodajajo v kozmetične izdelke kot dišavo, a je hkrati določila (kar!) štiri letno prehodno obdobje (do avgusta 2021) v katerem bodo na trgovskih policah še lahko izdelki, ki vsebujejo HICC. Za prepoved so se odločili, ker je HICC med najpogostejšimi povzročitelji kontaktne alergije.

Alergena kemikalija
Evropska komisija je prepovedala uporabo HICC ( hydroisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyd ) v izdelkih za osebno nego.

Znanstveni komite za varnost potrošnikov (The Scientific Committee for Consumer Safety, SCCS) je izdala mnenje, da je ta kemikalija med najpogostejšimi povzročitelji kontaktnih alergij, zato je Evropska Komisija na osnovi tega mnenja izdala prepoved uporabe HICC.

(Pre)Dolgo prehodno obdobje
Kljub jasnemu mnenju SCCS in izdani prepovedi, pa so potrošniki še štiri leta lahko izpostavljeni tej kemikaliji (in nevarnosti alergične reakcije). Proizvajalci lahko to kemikalijo svojim izdelkom dodajajo še dve leti, prodajalci pa bodo nato imeli še dve leti časa – do  23. avgusta 2021 -  da zaloge izdelkov, ki vsebujejo HICC odstranijo s polic.

Potrošniške organizacije smo mnenja, da je štiriletno prehodno obdobje odločno predolgo, saj je stališče Znanstvenega komiteja jasno, zatorej bi morala veljati takojšnja prepoved te kemikalije.

Številni izdelki s HICC
Dišava HICC je v številnih izdelkih, ki jih potrošniki uporabljamo za vsakodnevno higieno. Najpogosteje je v deodorantih, gelih za tuširanje in izdelkih za nego po sončenju.

Naš nasvet: preverite seznam sestavin INCI, ki mora biti na vsakem kozmetičnem izdelku (ali v bližini izdelka v trgovini) in preverite seznam sestavin. V primeru, da vsebuje HICC, raje izberite drugega.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več