Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

17. november 2022

Sušilnik za lase za 450 ali za 30 evrov? Naš test je pokazal, da sta po učinkovitosti in drugih pomembnih merilih zelo skupaj, je pa res, da je dražji za nekaj točk premagal vso konkurenco.

Če boste izbirali racionalno, je dobra novica, da so tudi poceni modeli lahko dobri, prav tako razveseljuje dejstvo, da je le nekaj modelov takšnih, ki so zgolj povprečno učinkoviti.

Pozor: vsi sušilniki so glasni, nekateri pa proizvajajo tudi zoprn cvileč ali piskajoč zvok.


Kot običajni potrošniki smo za mednarodni primerjalni test v trgovinah kupili 21 sušilnikov za lase in jih poslali v akreditiran laboratorij. Cene smo poiskali v slovenskih spletnih trgovinah konec oktobra 2022. Skupna ocena je sestavljena iz več meril.

Izračun skupne ocene

  • Učinkovitost: 55%
  • Glasnost: 10%
  • Trdnost: 10%
  • Preprostost uporabe: 15%
  • Varnost: 10%
  • Skupna ocena: 100%

Učinkovitost (55 odstotkov skupne ocene)

Temperatura zraka – Meritve smo izvedli pri nastavitvi za najbolj vroč zrak brez dodatkov (če je bilo možno), z difuzorjem in koncentratorjem (če sta bila priložena). Višja temperatura pomeni boljšo oceno, a 120 °C ne sme preseči, saj to pomeni tveganje za opekline lasišča.

Hitrost sušenja – S sušilnikom smo 60 sekund sušili vlažno krpo, napojeno z desetimi grami vode, počakali pet sekund in izmerili količino vode, ki je ostala v krpi. Iz tega smo izračunali hitrost sušenja na sekundo.

Pretok zraka – Sušilnik za lase smo vključili na najvišjo stopnjo delovanja ventilatorja in najvišjo stopnjo temperature zraka. Hitrost pretoka zraka smo izmerili z anemometrom, postavljenim deset centimetrov od sušilnika.

Glasnost (10 odstotkov skupne ocene)

V oceno je vključena meritev glasnosti v decibelih in subjektivna ocena narave zvoka.

Trdnost (10 odstotkov skupne ocene)

Sušilnike za lase smo po trikrat spustili z višine 90 centimetrov na trdna tla. Preverili smo morebitne vidne poškodbe in preizkusili, ali delujejo brezhibno.

Preprostost uporabe (15 odstotkov skupne ocene)

Strokovnjak je ocenil, kako udoben je sušilnik za lase v roki in ali je dobro uravnotežen. Ocenili smo tudi lokacijo in velikost gumbov, preprostost namestitve dodatkov, čiščenje filtrov in priročnost sušilnika za prenašanje naokrog.

Varnost (10 odstotkov)

Zamašili smo filter motorja in tako preverili, ali se sušilnik samodejno izklopi. Najslabši možni scenarij je, da se sušilnik za lase pregreje, saj to lahko povzroči požar.

Izmerili smo površinsko temperaturo ročaja, na sprednjem in zadnjem delu, opravili smo tudi preizkus električne varnosti in preverili, ali so vsi deli pod napetostjo dobro izolirani.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več