Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. september 2022

Iščete vlažilno kremo za roke, ki vsebuje glicerin? Se želite izogniti izdelku za sončenje z UV-filtrom octocrylen? Razmišljate o nakupu balzama za ustnice, ki ne vsebuje mineralnih olj? Ste alergični na določene snovi v kozmetiki in je bistvenega pomena, da se jim izogibate? S tem v mislih vam pri nakupovanju po spletu verjetno ne bo šlo vedno gladko.

Čeprav so podatki o sestavi kozmetičnih izdelkov (seznam INCI) že vrsto let obvezni, se zdi, da je šlo pri sprejemanju zakonodaje (Uredba EU o kozmetičnih izdelkih) nekaj narobe, saj spletna prodaja kozmetike sploh ni omenjena.

Nekateri spletni trgovci zato izkoriščajo vrzel v zakonodaji, posledično potrošniki pri nakupu kozmetike po spletu včasih še vedno tavamo v temi. V trgovini lahko sestavo preverimo sami, pri nakupu po spletu pa to ni vedno mogoče.

Raziskali smo, kateri spletni prodajalci kozmetike potrošnikom omogočijo to pomembno informacijo pred nakupom.

Skupaj s potrošniškimi organizacijami iz Avstrije, Belgije, Danske, Francije in Španije smo v vsaki državi pod drobnogled vzeli 50 kozmetičnih izdelkov, ki jih ponujajo lokalni spletni trgovci, in preverili, v kolikšni meri je na voljo seznam INCI.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorSpletni trgovci, ki prodajajo v Sloveniji, so se kar dobro izkazali. Po pogostosti navajanja seznama INCI so na tretjem mestu, za Francijo in Avstrijo.

Največkrat je informacija o sestavi na voljo francoskim potrošnikom, v Franciji sta najbolj radovednim na voljo celo dve spletni strani, kjer so na voljo podatki o sestavi izdelkov za kozmetiko in higieno.

376 virtualnih nakupov: ni slabo, a lahko bi bilo boljše

V Sloveniji ni ravno veliko spletnih trgovin s kozmetičnimi izdelki. Kljub temu ponudba ni slaba, vsaj za kupce znanih in razširjenih blagovnih znamk.

Pregled smo opravili pri drogeristih, kot sta dm in Notino, v spletnih lekarnah (Lekarne Ljubljana), pri trgovcih, ki poleg hrane ponujajo še izdelke za higieno in kozmetiko (Mercator, Spar, Tuš), obiskali smo tudi spletne strani proizvajalcev kozmetičnih izdelkov (mednarodnih in lokalnih). 376-krat smo pri slovenskih spletnih trgovcih poiskali izdelek iz desetih kategorij.

Rezultati niso bili slabi, pravzaprav smo se uvrstili takoj za Avstrijci.

Spletna trgovina INCI na voljo %   Kategorija INCI na voljo %
Povprečje 72   Vlažilna krema 90
DM 100   Losjon za telo 75
Lekarna Ljubljana 100   Zobna pasta 68
Spar 97   Maskara 67
Mercator  81   Balzam/šminka za ustnice 67
Spletična 57   Dezodorant/antitranspirant 65
Tuš drogerija 36   Krema za zaščito pred soncem 63
Notino 33   Barva za lase 64
      Gel za tuširanje 57
      Šamponi 43

Potrošniške organizacije: ZA obvezno navajanje seznama INCI na spletu

Uredba EU o kozmetičnih izdelkih ((ES) št. 1223/20091223/2009) določa obvezno navedbo seznama sestavin na kozmetičnih izdelkih ali nekje ob izdelku, če embalaža ne omogoča navedbe (ker je premajhna, npr.).

Medtem ko o ustreznem označevanju izdelkov v klasičnih trgovinah že več let ni dvoma, pa spletne trgovine zaostajajo. V resnici niti ni jasno, ali obveznost označevanja sploh velja za spletne trgovine, ker uredba o kozmetičnih izdelkih tega izrecno ne obravnava.

Potrošniške organizacije se zavzemamo, da bi bilo navajanje sestave kozmetičnih izdelkov obvezno tudi za spletne prodajalce, saj ni pomembno, ali gre za nakup v trgovini ali po spletu. Primer trgovcev dm drogerie markt in Lekarn Ljubljana kaže, da je to izvedljivo.

Seznam INCI je naveden pri vseh izdelkih, tudi tistih, za katere podatka o sestavi nismo našli na proizvajalčevi spletni strani.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorVčasih na seznamu preberemo besedo "parfum", ne da bi bilo posebej navedeno, za katero dišavo gre. To je dovoljeno v primeru, ko dodana dišava ne spada na seznam 26 najbolj alergenih sestavin v kozmetični industriji.

nakup kozmetike po spletu3

Za stališče o označevanju sestavin pri prodaji kozmetike na spletu smo povprašali tudi Urad za kemikalije RS, ki pri nas skrbi za nadzor nad označevanjem in varnostjo kozmetičnih izdelkov. Odgovorili so nam, da bi pri prodaji kozmetičnih izdelkov po spletu moral biti naveden tudi seznam sestavin.

Seznam INCI

INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) je mednarodni standard za označevanje sestavin kozmetičnih izdelkov, ki ga uporabljajo v večini razvitih držav po svetu.

Zakonodaja o označevanju kozmetičnih izdelkov določa, da so sestavine na kozmetičnem izdelku (na embalaži ali nekje ob izdelku, če na embalaži ni dovolj prostora) napisane po nomenklaturi INCI. S tem so se proizvajalci izognili prevajanju seznama sestavin (ingredients).

Zaradi zagotavljanja preglednosti in zaupanja v kozmetične izdelke morajo biti vse sestavine izdelka navedene na etiketi, na seznamu INCI pa po padajočem vrstnem redu, torej od sestavine, ki je je v izdelku največ, do tiste, ki je je v izdelku najmanj.

Sestavine, ki jih je v izdelku manj kot en odstotek, so lahko navedene po naključnem vrstnem redu.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorSeznam INCI je na voljo pri 65 odstotkih spletnih trgovcev in 72 odstotkih proizvajalcev kozmetičnih izdelkov.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več