Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. julij 2022

S poletnimi večeri pridejo tudi komarji, ki poleg bolečih in nadležnih ugrizov še zoprno brenčijo, kar lahko moti spanec. Pogosto se jim ne morete izogniti ne na domačem vrtu ne na balkonu, pikniku ali sprehodu. Kako jih obdržati stran?

Ko svetla in ohlapna oblačila ter mreže niso dovolj ali jih ne moremo uporabiti, posežemo po repelentih. Na trgu je veliko različnih, ki jih je treba skrbno izbrati, da so učinkoviti in varni.

Dobri repelenti za žuželke delujejo do osem ur. Koliko časa točno delujejo, je odvisno od koncentracije učinkovine, okoljskih razmer (temperatura, vlažnost, veter), znojenja in vrste žuželke. Po znanstveni literaturi najboljšo zaščito pred piki žuželk zagotavljajo pripravki z DEET, ikaridinom in para-mentan-3,8-diolom. Te učinkovine so še posebej priporočljive pri odganjanju žuželk, ki prenašajo bolezni (npr. komarjev s povzročitelji malarije, klopov s povzročitelji klopnega encefalitisa ali lymske borelioze).

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

1,00 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več