Kreme za porjavitev - barvana koža brez UV-žarkov

8. julij 2022

Nevarne kemikalije Kozmetika in nega telesa
Kreme za porjavitev - barvana koža brez UV-žarkov

Proizvajalci obljubljajo naravno porjavelo kožo brez škodljivih vplivov UV-sevanja. A izdelki iz te skupine niso učinkoviti pri vseh. Pomembno: če jih ne shranjujete pravilno, lahko ogrožate svoje zdravje.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Po dolgi zimi se vsi veselimo sonca. Krajši rokavi, kratke hlače in krila brez nogavic. Še vedno se nam zdi, da je (rahlo) porjavela koža bolj privlačna od zimske bledice.

Na voljo so številni izdelki za samoporjavitev – losjoni, pršila, mokri robčki. Vsem je skupno, da obarvajo zunanjo plast kože brez UV-sevanja.

DHA reagira z beljakovinami v koži

Aktivna sestavina v tej skupini izdelkov je največkrat dihydroxyaceton (DHA). To je brezbarven sladkor, pridobljen iz glicerina. Pogosto je rastlinskega izvora, npr. iz sladkorne pese ali trsja. Nastaja tudi v telesu.

DHA reagira s prostimi aminokislinami in beljakovinami v zgornji plasti kože in jo porjavi, vendar učinek ni trajen. Če želite ostati zagoreli, je treba izdelek za samoporjavitev nanesti na kožo na tri do pet dni.

Zakaj samoporjavitvene kreme ne delujejo pri vseh?

Pri približno 10 do 15 odstotkih ljudi samoporjavitveni izdelki ne delujejo. Razlog: zgornja plast kože ne reagira na učinkovino DHA.

Dermatologi menijo, da nekateri ljudje ne proizvajajo dovolj beljakovin, ki so ključne za reakcijo porjavitve z DHA, zato koža ostane svetla. Proizvajalci le redko navedejo na embalaži, da izdelki niso vedno učinkoviti.

Stari samoporjavitveni izdelki so lahko škodljivi

Znanstveni odbor EU za varnost potrošnikov meni, da je sestavina DHA varna v dovoljeni koncentraciji.

Če samoporjavitvene kreme ne shranjujete pravilno, lahko pride do neljube kemične reakcije: aktivna učinkovina DHA lahko začne razpadati. Pri tem nastaja formaldehid, za katerega obstaja sum, da je rakotvoren, zato je zelo pomembno, da so izdelki ustrezno shranjeni skozi celoten proces – od proizvodnje, do transporta, skladiščenja in prodaje.

Samoporjavitveno kremo hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru. Po odprtju jo čim prej porabite. Izdelek zavrzite, ko mu je potekel rok uporabe ali če nima več ustrezne konsistence ali vonja.

Pravilna uporaba za boljši učinek

Priprava 

Da bo koža obarvana čim bolj enakomerno, mora biti čim bolj gladka. Če se depilirate, to naredite pred nanosom izdelka za samoporjavitev. Če si dlake odstranjujete z voskom ali s postopkom IPL, naj pred nanosom izdelka za samoporjavitev preteče vsaj 24 ur, še bolje 48 ur.

Kožo pripravite s temeljitim pilingom na vseh delih telesa, na katere boste nanesli kremo za samoporjavitev. V nasprotnem primeru lahko ostanki maščobe in odmrle kože povzročijo neenakomerno obarvanost oziroma temnejše madeže na ostankih odmrle kože. Pred nanosom se stuširajte ali skopajte.

Natančno preberite navodila. Nekatere samoporjavitvene kreme lahko nanesete neposredno na kožo, koncentrate pa je treba predhodno zmešati s kremo. Namenjeni so tako za porjavitev kože na obrazu (zmešajte jih s kremo za obraz) kot tudi kože na telesu (zmešajte jih z mlekom ali losjonom za nego telesa).

Izberite ustrezen izdelek za svoj tip kože: bolj mastno kremo za suho kožo in losjon ali gel za mastno.

Nanos

Za dober učinek je bistvenega pomena, da je koža pred nanosom popolnoma suha. Kremo nanesite v zmerni količini. Na obrazu dobro zabrišite prehod od brade do vratu. Losjona ne nanašajte na obrvi ali lasišče – izdelek se bo nabral med obrvmi ali lasmi in potemnil kožo.

kreme za porjavitev3

Praktično je, da pri nanosu uporabljate rokavice za enkratno uporabo. Če jih ne, si po nanosu roke temeljito umijte z milom.

Sušenje

Pomembno je, da se izdelek za samoporjavitev dobro vpije v kožo in osuši. Tako bo barva kože lepša, na oblačilih pa ne bo madežev. Reakcija porjavitve po nanosu traja še nekaj časa, zato se še nekaj ur po nanosu izogibajte prhanju ali aktivnostim, po katerih se boste potili.

Najbolje je, če izdelek za samoporjavitev uporabite zvečer.

Učinek ni takšen, kot bi si želeli?

Kljub vsemu trudu rezultat včasih ni takšen, kot bi si ga želeli. Če je koža po nanosu nenaravne barve, pegasta ali progasta, lahko pomanjkljivosti odpravite s pilingom. Najbolje je, da kožo pred tem zmehčate s toplo kopeljo.

Učinkovit je tudi limonov sok: vtrite ga v krpo in zdrgnite kožo ali pa kožo zdrgnite z narezano limono. Nato sperite z vodo in nanesite losjon za telo. Na trgu so tudi izdelki, ki odstranjujejo neželeno barvo, a niso bistveno bolj učinkoviti kot izdelki iz domače kuhinje.

Umetno zagorela koža potrebuje zaščito pred soncem!

Kljub rjavemu odtenku iz tube je koža v resnici še vedno bleda, neposončena in nezaščitena, zato potrebuje zaščito pred UV-sevanjem, tudi spomladi in jeseni.

Umetno ustvarjena porjavelost kože ne ščiti pred UV-poškodbami, zato je najbolje ostati v senci, še posebej v opoldanski vročini med 11. in 15. uro, in si nadeti kapo. Kjer koža ni pokrita z oblačili, jo je treba zaščititi pred soncem.

Dobri izdelki niso nujno dragi, kar se vsako leto izkaže na naših testih izdelkov za zaščito pred soncem.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju