Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

02. junij 2022

Na policah (spletnih) trgovin je vedno več trdih šamponov. Oglaševalci (in proizvajalci) bi nas radi prepričali, da so bolj ekološka izbira kot klasični tekoči šamponi. Na testu se je izkazalo, da so učinkoviti, a ne nujno tudi do okolja in denarnice prijaznejši.

Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Uporaba (45 odstotkov skupne ocene)

Na praktičnem delu testa je vsak izdelek tri tedne preizkušalo 22 udeležencev (ženske in moški, stari od 18 do 70 let).

V poseben vprašalnik so zapisali mnenja o preprostosti uporabe, občutku mila na dlani, razvoju in količini pene, uporabi (ali se milo prehitro stopi, npr.), izpiranju, prijetnosti vonja (ni vplivalo na končno oceno) in učinkovitosti pranja.

Zapisali so tudi oceno rezultata na laseh po umivanju: mehkoba, volumen, razpletanje itd. Na koncu smo jih vprašali še, ali bi šampon kupili.

Življenjska doba (35 odstotkov skupne ocene)

V laboratoriju smo vsakodnevno umivanje ponazorili na srednje dolgih laseh. Med vsakim umivanjem smo šampon položili na mrežo, da se je dobro posušil. Na koncu smo prešteli število umivanj z enim kosom šampona.

Vpliv na okolje (10 odstotkov skupne ocene)

Vpliv sestavin na okolje smo analizirali na podlagi podatkov o strupenosti kemikalij za vodne organizme, razgradljivosti in bioakumulativnosti. Vpliv embalaže na okolje smo ocenili na podlagi vrste uporabljenega materiala (recikliran ali ne) in razmerja vsebina/velikost embalaže.

Označevanje (10 odstotkov skupne ocene)
Preverili smo, ali so izdelki označeni v skladu s predpisi o označevanju kozmetike in kozmetične embalaže. Prav tako smo preverili morebitne pretirane navedbe in kaznovali trditve »brez« ter morebitna pretiravanja o vplivu na okolje.

Sestavine (ni ocene)

V okviru testa smo pregledali sestavo trdih šamponov.

Izračun skupne ocene

  • Uporaba: 45%
  • Življenjska doba: 35%
  • Vpliv na okolje: 10%
  • Označevanje: 10%
  • Skupna ocena: 100%Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več