Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

12. maj 2022

Nekatere metode depilacije se uporabljajo že tisočletja: orientalska pasta za depilacijo iz sladkorja, limonovega soka in vode; odstranjevanje dlak z nitjo, ovito okoli prstov; v kakšni izmed Bližnjevzhodnih brivnic moškim še vedno odstranjujejo dlačice v ušesih z majhnim plamenom na leseni paličici.

Brivnik, epilator, vosek, krema – načinov, kako se znebiti dlak na telesu, je veliko. Predstavljamo različne metode, vsak lahko izbere sebi primerno.

Kožo naših prednikov so dlake na telesu ščitile pred soncem, okužbami in nekaterimi paraziti, na primer pred komarji. Zagotavljale so tudi toplotno zaščito. Že pred nekaj tisočletji – v starem Egiptu, Rimu in na Daljnem vzhodu – pa se je začel trend odstranjevanja dlak.

Dlake so si odstranjevali tako moški kot ženske. In ne tako kot danes zgolj iz estetskih razlogov, ampak tudi iz higienskih in verskih.

V članku preberite:

Za pridne: britje

vrste depilacije-britje

Hitra, preprosta, učinkovita, a kratkotrajna metoda. Dlake odrežete tik ob površini kože, zato bo treba po približno treh dneh delo opraviti znova.

Dlake ne zrastejo debelejše

Velja prepričanje, da po britju dlake zrastejo debelejše in temnejše. A to je le optična iluzija. Dlake odrežete neposredno na koži, na najdebelejši točki v prerezu, zato so videti debelejše, ko zrastejo. Učinek je podoben kot pri striženju las, po katerem se zdi, da imajo lasje večji volumen.

Suho ali mokro?

Obstajajo tri vrste brivnikov: za enkratno in večkratno uporabo ter električni. Zaradi zamenljivih rezil lahko brivnike za večkratno uporabo uporabljate dlje časa, medtem ko tisti za enkratno uporabo končajo v smeteh že po nekaj britjih.

Na testih se praviloma izkaže, da slabše opravijo svojo nalogo, poleg tega so slabša izbira tudi z vidika varovanja okolja. Obe vrsti sta sicer primerni za mokro britje, najbolje po kopeli ali tuširanju, za dober rezultat je uporaba brivske pene obvezna, saj dlake zmehča.

Redno menjavajte britvice – brivnik bo bolj gladko drsel po koži, na koži bo tudi manj mikro poškodb, ki nastanejo pri britju.

Za suho britje je primeren le električni brivnik.

V katero smer? 

Da bo učinek najboljši, dlake brijte v nasprotni smeri rasti. Na nogah je delo preprosto, pod pazduho, kjer dlake rastejo v kolobarju, pa od zgoraj navzdol, od spodaj navzgor in čez obe strani. Zaradi občutljive kože na intimnih predelih je priporočljivo, da najprej brijete v smeri rasti in šele nato v nasprotni smeri.

Cenovno ugodno

Kot se je izkazalo na zadnjem testu, boste za najboljši ženski brivnik za enkratno uporabo odšteli približno 2 evra (6 evrov, pakiranje po 3), za najboljši brivnik za večkratno uporabo pa približno 9 evrov.

Ni potrebe, da ženske izbirajo le njim namenjene brivnike. Tudi med moškimi brivniki je na voljo veliko dobrih – zmagovalec zadnjega testa stane približno 16 evrov.

Nasvet: preverite rezultate ženskih in moških brivnikov na zps.si.

Za izkušene: epilacija

vrste depilacije-epilacija

Večina se zdrzne, ko sliši besedo epilator, a za izkušene (z visokim pragom bolečine) je to učinkovita in cenovno dostopna metoda. Vrtljiva pinceta izvleče dlake neposredno pri korenu. Trg z epilatorji sicer ni več tako živahen kot pred kakšnim desetletjem, a ponudba je še vedno dobra.

Priprava kože: daljši učinek

Da bo epilacija temeljita in čim manj boleča, je dobro, da se je lotite po tuširanju ali kopeli, ko je koža mehkejša. Kožo nato namažite z nežnim (lahko tudi otroškim) losjonom. Če je epilacija opravljena temeljito, lahko učinek traja tudi en mesec.

Strošek

Začetni strošek je sicer večji, saj je treba za dober depilator odšteti približno 100 evrov, a v uporabi bo kar nekaj let.

V salonu: z nitko

Tudi pri nas so saloni, kjer ponujajo epilacijo z nitko, t. i. threading. Primerna je predvsem za odstranjevanje neželenih dlak na obrazu. Z nitko ustvarijo zanko, ki se na sredini večkrat prekriža.

Z odpiranjem in zapiranjem prstov se dlake zasukajo levo in desno, se ujamejo v nitko, ta pa jih izvleče. Če je epilacija opravljena dobro, ne draži kože, ta pa ostane gladka do štiri tedne. Cena: od približno 10 evrov za obrvi naprej. 

Za neustrašne: vosek

vrste depilacije-vosek

Z voskom si pogumni pulijo dlake s koreninami. Nagrada: do mesec dni svobode brez dlak. Postopek ni povsem neboleč, a koža se lahko navadi na depilacijo z voskom.

Za depilacijo doma sta primerni metodi s toplim ali hladnim voskom.

Toplo voskanje

Za toplo depilacijo vosek segrejete v posebnem grelniku. Za domačo uporabo so najbolj preproste kasete z voskom, s katerimi vosek nanašate neposredno na kožo.

Za bolj izurjene je na trgu tekoč ali trd vosek, v obeh primerih ga segrejete in nanašate s paličico. Strjen vosek odstranite neposredno ali s kosom traku za depilacijo.

Pomembna je previdnost: vosek le rahlo segrejte, v nasprotnem primeru obstaja nevarnost opeklin.

Hladno voskanje

Na trgu so trakovi z voskom, ki delujejo podobno kot toplo voskanje. Segrejete jih z rokami (ali na radiatorju). Na voljo so tudi manjši trakovi za depilacijo obraza.

Cena: od 4 evre za 20 trakov za depilacijo nog, podobna je cena za trakove za depilacijo obraza.

Pri obeh vrstah depilacije je treba kožo pred depilacijo dobro razmastiti, po njej pa namazati z nežnim losjonom. Metoda je precej boleča, na voljo so mazila, s katerimi pred postopkom rahlo omrtvičite kožo, čudežev pa glede na to, da so to kozmetični izdelki, ni pričakovati.

Sončenje je vsaj nekaj dni po depilaciji popolnoma prepovedano. Vraščanje dlak preprečite z rednim tedenskim odstranjevanjem odmrle povrhnjice (s pilingom).

Sladkorna pasta

Pasta iz sladkorja, limonovega soka in vode je v uporabi že stoletja, predvsem v državah Orienta. V arabščini jo imenujejo halawa, kar v prevodu pomeni sladkost. Sestavine zmešate, segrejete in gnetete, dokler niso mehke.

Mešanico nanesete na predel, ki ga želite depilirati, nato pa z enim potegom odstranite. 

Za boječe: depilacijska krema

vrste depilacije-depilacijska krema

Depilacija je neboleča, učinek pa kratkotrajen. Primerna je tudi za začetnike. Kremo za depilacijo lahko kupite že za približno 2 evra.

Kremo nanesete na predel, ki ga želite depilirati. Pustite delovati nekaj minut. Pomembno je, da natančno preberete navodila za uporabo. Brez kemije seveda ne gre: nekatere kemikalije (najpogosteje tioglikolna kislina, na seznamu INCI jo najdete kot Thioglycolate) oslabijo keratin v dlaki in dlako tako rekoč raztopijo.

Kar ostane, odstranite s priloženo lopatico, kožo dobro sperite in namažite z losjonom. Rezultat traja kakšen dan dlje kot po britju, saj se dlaka raztopi nekoliko pod površino kože.

Ni za alergike

Metoda ni primerna za tiste, ki so nagnjeni k alergijam in/ali imajo občutljivo kožo. Najbolje je, da kremo pred prvo uporabo preizkusite na majhni površini kože. Pri depilaciji intimnih predelov pazite, da krema ne pride v stik s sluznico. Prav tako je ne nanašajte na poškodovano ali razdraženo kožo. 

Laser: za dolgotrajen učinek

vrste depilacije-laser

Metoda je učinkovita, a draga. Trajno odstranjevanje dlak z laserjem (IPL, Intense Pulsed Light) izvajajo v posebnih salonih, pri kozmetičarki in v nekaterih dermatoloških ambulantah. Na trgu so tudi naprave za domačo uporabo, a niso tako učinkovite.

V vsakem primeru bo treba za (dolgotrajen) učinek odšteti nekaj sto evrov.

Uniči korenino dlake

Naprava IPL (kratica pomeni intenzivno utripajočo svetlobo) deluje po načelu obsevanja z laserjem. Svetlobni žarek določene valovne dolžine pošlje na površino, s katere želite odstraniti dlake.

Žarek je dovolj močan, da poškoduje korenine dlak, a hkrati ne škodi koži. Melanin absorbira svetlobo iz žarka in jo usmeri v koren dlake, ki se pod vplivom toplote poškoduje. Pred postopkom je treba dlake obriti, saj bo korenina le tako absorbirala svetlobo.

Naprava IPL oslabi rast dlak

Za dober učinek bo potrebnih nekaj obiskov v salonu (ali uporabe naprave doma). Ko z napravo poškodujete koren dlake, ta odpade, ker pa korenina ni popolnoma uničena, dlaka spet zraste, a je tanjša in svetlejša.

Za obdelavo z napravo IPL so primerne dlake, ki so v fazi rasti. V tej fazi je običajno 20 do 30 odstotkov dlak, zato je treba postopek z obsevanjem večkrat ponoviti v časovnem razmiku od enega do dveh tednov.

Naprave IPL niso za vsakega

Idealni kandidati za postopek IPL so tisti, ki imajo temne dlake in svetlo kožo. Učinkovitost naprave je odvisna od barve kože in dlak. Čim temnejše so dlake, več energije lahko absorbirajo.

Naprave IPL so le delno učinkovite pri ljudeh s svetlejšimi in oranžnimi dlakami (njihov melanin je rdeč in ne rjav), neučinkovite pa so pri ljudeh z zelo svetlimi in sivimi dlakami.

Omejitve in tveganja

Pri obsevanju za laserjem se je treba izogibati rojstnim znamenjem, pegam, tetovažam in pirsingom.

Metoda tudi ni brez tveganja. Pred prvo domačo uporabo naprave IPL natančno preberite in upoštevajte navodila. Čeprav so svetlobni impulzi iz domačih naprav manj močni kot pri profesionalnih napravah v studiu ali pri dermatologu, ob neprevidni ali nepravilni uporabi obstaja nevarnost opeklin in razbarvanja kože.

Če boste depilacijo opravili v salonu, se pozanimajte o referencah izvajalca. Če imate občutljivo kožo, znamenja ali kakšne druge težave, se odločite za depilacijo pri strokovnjaku. Zdravnik lahko oceni, ali je koža sploh primerna za postopek IPL. Ko depilacijo opravi strokovnjak, ste na varni strani.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več