Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. april 2022

Nežne barve, kritične sestavine. Tokrat smo preizkusili šminke v rožnatorjavih odtenkih, ki spadajo med najbolj prodajane. Po nanosu so ustnice naravnega videza in delujejo negovano. Če so odtenki nežni, pa sestavine v šminkah niso najbolj neoporečne.


Vse izdelke smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih. Naši kriteriji so običajno ostrejši od golega preverjanja standarda in varnosti, saj obravnavamo tudi uporabnost izdelka, okoljevarstvo in ostale vidike, pomembne pri vsakdanji uporabi. Objava rezultatov testa je dovoljena le v medijih potrošniških organizacij, kjer niso objavljena oglasna sporočila.

Na mednarodnem testu smo preizkusili 17 šmink v naravnem rožnatem odtenku, od tega pet z oznako ekološke kozmetike. Objavljamo rezultate za 14 izdelkov, ki so na voljo tudi v slovenskih (spletnih) trgovinah.

Test je bil narejen po načelu izločanja: če izdelek ni opravil vhodnega testiranja na kritične frakcije mineralnih olj in spojin s podobno strukturo, nadaljnjega testiranja nismo opravili. 

Kozmetične lastnosti (50 odstotkov skupne ocene)

Vsako šminko je en teden testiralo 20 udeleženk praktičnega dela testa. Šminke so bile skladno s pravili potrošniškega primerjalnega testiranja anonimizirane.

Ženske in trije strokovnjaki so ocenili obstojnost, obstojnost na konturi, prekrivnost, obarvanje in občutek nege na ustnicah. Strokovnjaki so ocenili stanje šminke po tem, ko so ženske pile iz skodelic.

Uporaba (20 odstotkov skupne ocene)

20 udeleženk in trije strokovnjaki so ocenili konsistenco, porazdelitev, enakomernost porazdelitve šminke in odstranjevanje ličila.

Kritične kemikalije (10 odstotkov skupne ocene)

Izmerili smo vsebnost MOSH in MOSH podobnih sintetičnih ogljikovodikov, kot kritične ocenjujemo kratko- in srednjeverižne spojine C17–C35. Po metodi plamenske atomske absorpcijske spektroskopije (FAAS) smo izmerili količino titanovega dioksida.

Preverili smo tudi morebitno vsebnost težkih kovin (arzen, antimon, kadmij, nikelj in svinec).

Obstojnost na toploti in mrazu (5 odstotkov skupne ocene)

Šminke smo hranili 24 ur: pri minus 5 oC, pri 25 oC in pri 40 oC. Trije strokovnjaki so jih nato vizualno pregledali.

Embalaža (10 odstotkov skupne ocene)

Udeleženke in strokovnjaki so ocenili odpiranje in zapiranje embalaže, morebitno potratnost embalaže in izmerili, koliko neizkoriščenega izdelka ostane v embalaži. Preverili smo tudi, ali so izdelki zaščiteni pred odpiranjem v trgovini.

Označevanje in navedbe (5 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali so šminke označene v skladu s predpisi o označevanju kozmetike in kozmetične embalaže ter morebitne pretirane navedbe. Trije strokovnjaki so ocenili čitljivost in jasnost informacij.

Dodatno

Preverili smo prisotnost MOAH, večjih negativnih odstopanj nismo ugotovili. Proizvajalce smo vprašali, ali njihovi izdelki vsebujejo mikroplastiko.

Izračun skupne ocene

  • Kozmetične lastnosti: 50%
  • Uporaba: 20%
  • Kritične kemikalije: 10%
  • Obstojnost na toploti in mrazu: 5%
  • Embalaža: 10%
  • Označevanje in navedbe: 5%
  • Skupna ocena: 100%Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

4,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več