Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. december 2021

V hladnejših mesecih se radi potopimo v toplo kopel. Ali res lahko poleg umivanja pričakujemo od kopeli še kaj več (vsaj tako obljubljajo proizvajalci)? Predstavljamo, kako so sestavljene kopeli za telo, vse zapisano pa velja tudi za gele za tuširanje, ki so jim po sestavi precej podobni.

Zaščita kože, bolj mehka in navlažena koža, obnova povrhnjice, za suho kožo, regeneracija … Na kopelih lahko preberemo marsikaj, a naj že na začetku zapišemo: v stiku s kožo so premalo časa, da bi lahko računali na resne učinke.

Sestava kopeli 

Ne glede na različne trditve na embalaži je sestava kopeli precej podobna.

70–80 odstotkov vode in drugih topil (glicerol, propilenglikol)

kopeli za telo iz grafike-vodaTo je t. i. tekoča osnova izdelka. Topilom dodajajo emulgatorje in viskozne snovi, kot so natrijev klorid ali/in stiren ali drugi akrilatni kopolimeri.

S temi kemikalijami dosežejo ustrezno konsitenco izdelka. Nekatere so težko razgradljive, zato negativno vplivajo na okolje.

10–20 odstotkov površinsko aktivnih snovi

kopeli za telo iz grafike-povrsinsko aktivne snoviImajo čistilni učinek in tvorijo peno. Lahko so bolj ali manj prijazne do okolja (vode) in bolj ali manj agresivne do kože. Običajno uporabljena mešanica je narejena iz natrijevega lauret sulfata (SLES) ali natrijevega lavril sulfata (SLS), ki spadata med precej agresivne čistilce, zato proizvajalci v mešanico navadno dodajo tudi betaine, ki zmanjšujejo učinek agresivnih čistil in jih koža dobro prenaša. SLES in SLS sta široko uporabljana, ker se dobro mešata z drugimi sestavinami, sta brez vonja in poceni.

Na voljo so tudi biološko razgradljive površinsko aktivne snovi naravnega izvora (spojine glukozida), ki pa so bistveno dražje. Za večjo učinkovitost proizvajalci površinsko aktivnim snovem dodajajo kelate (EDTA), ki pa onesnažujejo okolje.

Manj kot 1 odstotek emolientov in vlažilcev

kopeli za telo iz grafike-vlazilciPovrhnjico ščitijo med kopanjem ali tuširanjem. Najpogostejša sta glicerin in mlečna kislina. Proizvajalci pogosto dodajo tudi snovi naravnega izvora, na primer aloe vero, mleko ali različna olja.

Čeprav ravno te dodatke najraje posebej izpostavijo na embalaži, je njihov vpliv na kožo zaradi majhne koncentracije in kratkega časa delovanja zanemarljiv.

Manj kot 1 odstotek regulatorjev pH

kopeli za telo iz grafike-regulatorjiUravnavajo stopnjo kislosti kopeli ali gela za prhanje in ga naredijo čim bližje stopnji kislosti kože (pH 5,5), da bi bili manj agresivni.

Najpogostejša je citronska kislina (na seznamu INCI je navedena kot citric acid).

Manj kot 1 odstotek konzervansov in antioksidantov

kopeli za telo iz grafike-konzervanskiPreprečujejo razmnoževanje bakterij v izdelku in poskrbijo za njegovo trajnost. Te snovi so med najbolj problematičnimi za okolje in tudi kožo. Pri kopelih in gelih za prhanje je glavni problem okoljski, saj so s kožo v stiku le kratek čas.

Kljub vsemu je zelo pomembno, da po kopanju (tuširanju s tekočim milom) zares dobro sperete kožo.

Manj kot 1 odstotek dišav

kopeli za telo iz grafike-disaveDišave so zelo pomembne za uporabniško izkušnjo, tudi zato, ker če izdelka ne vonjate, obstaja tveganje, da ga uporabite preveč.

Že večkrat smo zapisali: parfumi vsebujejo številne zelo alergene snovi (najpogostejše so limonen, linalool, citronelol). Z vidika učinkovitosti izdelka gre za nepotrebne snovi, ki obremenjujejo okolje.

Manj kot 1 odstotek barvil

kopeli za telo iz grafike-barvilaZa barvila velja enako kot za dišave: z vidika učinkovitosti so nepotrebna in obremenjujejo okolje. Proizvajalci jih največkrat dodajajo zaradi uporabniške izkušnje, za "ustvarjanje iluzije", povezane z določeno trditvijo.

Če izdelek diši po gozdnih sadežih, mu je dodano rdeče barvilo, če diši po citrusih, je dodano rumeno barvilo. Na seznamu sestavin INCI so barvila označena kot CI, ki mu sledi 5-mestno število.

SLS in SLES: ali sta res agresivni, dražeči in rakotvorni? 

Natrijev lavril sulfat (SLS) in natrijev lauret sulfat (SLES) sta površinsko aktivni snovi, ki ju pogosto uporabljajo, ker sta učinkoviti in poceni. Pogosto lahko zasledimo trditve, da sta agresivni, dražeči in rakotvorni. Je to res?

Svetujemo, da se jima izogibate v izdelkih za otroke in intimno higieno, drugače pa so izdelki, ki vsebujejo katero izmed teh snovi, sprejemljivi za odrasle, ki nimajo težav s kožo.

Sta agresivni?

Da, ravno zaradi učinkovitosti. Zlasti SLS je bolj agresiven, vendar ga dodatek drugih sestavin (betaine, disodium amphoacetate) naredi sprejemljivejšega.

Ali dražita?

Da, lahko povzročita draženje oči in kože. Tveganje pri razredčenih izdelkih, ki jih hitro speremo, je za kožo manjše, pri očeh pa je treba biti previden.

Sta rakotvorni?

Trenutno nobena raziskava tega ne dokazuje.

Ali sta škodljivi za okolje?

Površinsko aktivne snovi niso popolnoma neškodljive za vodno okolje. SLES je bolj škodljiv, saj vsebuje del, ki ga pridobijo iz naftnih derivatov.

Katerim izdelkom se se je bolje izogibati?

Kopeli in gele za prhanje speremo, zato na kožo (razen pri posebej občutljivih ljudeh) nimajo pogostih negativnih učinkov, a na okolje močno vpliva vse, kar speremo v vodo.

Za dobro izbiro je koristno, če pregledate seznam sestavin na embalaži (INCI), kjer so te navedene v padajočem vrstnem redu.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovorSvetujemo, da se izogibate izdelkom, kjer boste na seznamu INCI našli BHT, methylisothiazolinone in/ali methylchloroisothiazolinon. Na voljo so sprejemljivejše alternative, tako za kožo kot za okolje (benzoate, salycilate).

BHT - antioksidant

Vpliva na okus izdelka (prepreči, da bi izdelek postal grenek), je zelo strupen za vodno okolje, se ne razgradi in je bioakumulativen.

Methylisothiazolinone in/ali methylchloroisothiazolinon - konzervansa

Zelo onesnažujeta vodno okolje, spadata med pogoste alergene in sta zaradi tega prepovedana v kozmetičnih izdelkih, ki jih ne spiramo.

Dmdm, hydantoin, imidazolidinyl in diazolidinyl urea

So konzervansi, ki pri stiku z vodo sproščajo rakotvoren formaldehid.

Disodium, tetrasodium EDTA

Proizvajalci ju dodajajo zaradi večaje učinkovitosti čiščenja. Obstojna, strupena za vodne organizme in škodljiva, če ju po nesreči zaužijemo.

Cocamide, MEA, DEA - emulgatorji

Izboljšajo viskoznost izdelka, strupeni so za vodne organizme.

Limonene, benzyl benzoate, geraniol - dišave

Sicer imajo manj negativnih učinkov na kožo, predvsem v izdelkih, ki se spirajo, vendar so škodljivi za vodno okolje;

Petrolatum, paraffinum in dimetichone

Škodijo okolju, saj so težko razgradljivi.

Trditve na embalaži: verjeti ali ne?

Najpogosteje lahko zasledimo trditve, kot so "koži prijazen pH", "dermatološko" ali "klinično testirano", "primerno za občutljivo kožo", "brez ...".

Koža je rahlo kisla (pH med 5 in 6), intimni deli imajo pH med 4 in 5. Izdelki z rahlo kislim pH so do kože prijaznejši.

Prav tako ni dogovorjeno, kaj naj bi bila "občutljiva koža", zato je tudi ta trditev brez pomena oz. ne zagotavlja bolj varnega izdelka.

Prepovedana je tudi trditev "brez konzervansov, barvil, parabenov ...". Te trditve naj bi vzbujale (neupravičena) pričakovanja potrošnikov, da so izdelki "brez …" boljši oz. bolj varni.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Trditvi, kot sta "dermatološko testirano" in "klinično preizkušeno", ne zagotavljata večje varnosti izdelka in ni mogoče izključiti neželenih reakcij na koži. 

Kako zmanjšati vpliv na okolje?

  • S primernim načinom uporabe lahko bistveno zmanjšamo vpliv na okolje.
  • Uporabite le toliko izdelka, kot je nujno, odmerjajte ga na dlan, nato ga razredčite z vodo.
  • Preberite seznam INCI in se izogibajte izdelkom z neželenimi sestavinami. Izberite izdelke, ki so označeni s katerim izmed (zaupanja vrednim) okoljskim certifikatom.
  • Kupujte izdelke za ponovno polnjenje ali večja pakiranja. Ko začne izdelka v embalaži zmanjkovati, dodajte vodo in izdelek porabite do konca.
  • Prazno embalažo odložite v ustrezen zabojnik.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več