Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

24. junij 2021

Ne glede na to, kje boste preživeli poletje, je zaščita pred sončnimi žarki obvezna. Tudi letos smo na testu preizkusili številne izdelke za odrasle, ki obljubljajo visoko stopnjo zaščite pred soncem. Dobra novica: izbirate lahko med odličnimi izdelki za malo denarja.

Največje (negativno) presenečenje so pršila. Že prejšnja leta smo na praktičnem delu testa ugotavljali, da je njihova največja težava neenakomerna porazdelitev, zato jih je treba za učinkovito zaščito na kožo nanesti dvakrat.

Izračun ocene:

  • Obljubljena zaščita - test UVA in UVB zaščite: 35 %
  • Učinkovitost vlaženja: 20 %
  • Uporaba: 25 %
  • Navodila za uporabo, oznake in embalaža: 20 %
  • Skupna ocena: 100%

Omejitev ocene: če je izdelek dobil oceno nezadovoljivo za razmerje med UVA- in UVB-filtrom, tudi skupna testna ocena ni mogla biti višja. Če je bila ocena za učinkovitost vlaženja pomanjkljivo ali slabša, je bila lahko skupna ocena le za 10 točk višja.

UVA- in UVB-faktor zaščite pred soncem (35 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali izdelek res zagotavlja takšno zaščito pred soncem, kot je zapisana na embalaži. Za to smo uporabili metodo HDRS (hibridna difuzna odsevna spektroskopija). Pri preizkusu učinkovitosti UVB-filtra so sodelovali prostovoljci, ki smo jim na hrbet nanesli izdelek in kožo izpostavili nadzorovanemu UVB-sevanju. Učinkovitost UVA-filtra smo v laboratoriju preizkusili tako, da smo na stekla razmazali izdelek in preverili, koliko UVA-žarkov prepušča. Če izdelek tega dela testa ni opravil, smo meritev opravili tudi na prostovoljcih (»in vivo«). Na podlagi rezultatov obeh meritev smo izračunali razmerje med UVA- in UVB-faktorjem.

Učinkovitost vlaženja (20 odstotkov skupne ocene)

Kako dobro izdelek navlaži kožo, smo preverjali s posebno napravo – korneometrom, ki meri kapacitivnost povrhnjice. Čim bolj vlažna je koža, večja je njena kapacitivnost, saj voda pospeši gibanje ionov v električnem toku. Primerjali smo stopnjo vlažnosti kože (na podlahti), namazane s standardnim izdelkom, in stopnjo vlažnosti kože, namazane s testiranim izdelkom. Meritve smo opravili na začetku preizkusa in šest ur po nanosu izdelka. Za vsak izdelek smo opravili meritve pri 20-ih udeležencih testa.

Uporaba (25 odstotkov skupne ocene)

Vsak izdelek je preizkusilo 20 udeležencev, ki so med drugim ocenili nanos izdelka, lepljivost, porazdelitev in občutek na koži. Pet udeležencev je preverilo uporabo izdelka pri 20 °C in 40 °C (iztiskanje, nanašanje na kožo s suhimi in mokrimi rokami).

Odpornost proti toploti/mrazu: izdelke smo skladiščili 24 ur pri –5 °C in deset dni pri 40 °C.

Navodila za uporabo, trditve, označevanje in embalaža (20 odstotkov skupne ocene)

Strokovnjaki so preverili, ali so na embalaži vse informacije, ki morajo biti v skladu z Uredbo o kozmetičnih izdelkih, ter kako čitljive in razumljive so te informacije. Ocenili so tudi morebitne zavajajoče in neresnične navedbe na embalaži. Poleg tega je 20 udeležencev podalo oceno o zapiranju in odpiranju embalaže. Preverili smo tudi, ali imajo izdelki zaščito pred odpiranjem v trgovini.

Mikrobiološka kakovost (0 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo mikrobiološko kakovost izdelkov ob odprtju in po oponašanju nekajdnevne uporabe. Vsi izdelki so test opravili.

Kritične dišave (0 odstotkov skupne ocene)

Na seznamu INCI smo preverili, ali sta v izdelkih neželeni kemikaliji BMHCA (Lilial) ali HICC (Lyral). Potrošniške organizacije se zavzemamo za prepoved njune uporabe v kozmetičnih izdelkih.

Dodatno

Če so bila na seznamu INCI navedena mineralna olja, smo preverili, ali sta v izdelku neželeni frakciji MOSH in MOAH.

V izdelkih, ki vsebujejo octocrylen, smo s posebno metodo ugotavljali količino benzophenona, ki se je sprostil po nekajdnevnem shranjevanju izdelka pri 40 °C. Pri nobenem izdelku nismo izmerili kritično visokih vrednosti.

Dva strokovnjaka sta preverila sezname INCI – noben izdelek ne vsebuje problematičnih kemikalij.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS

Kupi samo ta članek

3,90 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,48 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA