Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

24. junij 2022

Ne glede na to, kje boste preživeli poletje, je zaščita pred sončnimi žarki obvezna. Tudi letos smo na testu preizkusili številne izdelke za odrasle, ki obljubljajo visoko stopnjo zaščite pred soncem. Dobra novica: izbirate lahko med odličnimi izdelki za malo denarja.

Največje (negativno) presenečenje so pršila. Že prejšnja leta smo na praktičnem delu testa ugotavljali, da je njihova največja težava neenakomerna porazdelitev, zato jih je treba za učinkovito zaščito na kožo nanesti dvakrat.

Letos smo preizkusili izdelke za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem 30, 50 in 50+. Vse modele smo kupili v trgovini kot običajni potrošniki. Proizvajalci oz. trgovci za izbor niso vedeli in nanj niso imeli vpliva. Preizkusili smo jih v neodvisnih akreditiranih laboratorijih.

Izračun ocene

  • Skladnost zaščite z označenim zaščitnim faktorjem (ZF): 50 %
  • Tvegane sestavine: 20 %
  • Embalaža: 15 %
  • Navodila za uporabo, trditve, označevanje: 15 %
  • Skupna ocena: 100%

Skladnost zaščite z označenim zaščitnim faktorjem (ZF) (50 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali izdelek res zagotavlja takšno zaščito pred soncem, kot je zapisana na embalaži. Za to smo uporabili metodo HDRS (hibridna difuzna odsevna spektroskopija), ki kombinira preverjanje učinkovitosti UVB-filtra »in vitro« (v laboratoriju) in »in vivo«, pri kateri so sodelovali prostovoljci, ki smo jim na hrbet nanesli izdelek in kožo izpostavili nadzorovanemu UVB-sevanju. Na osnovi obeh meritev smo izračunali stopnjo zaščite UVB in UVA ter razmerje med UVA- in UVB-faktorjem.

Tvegane sestavine (20 odstotkov skupne ocene)

Pri preverjanju seznama INCI smo iskali sestavine za katere Znanstveni odbor EU za varstvo potrošnikov (SCCS) meni, da lahko predstavljajo tveganje za zdravje potrošnikov. V primeru, da je bila na seznamu katera izmed teh kemikalij, smo izmerili koncentracijo te kemikalije v izdelku.

Embalaža (15 odstotkov skupne ocene)

Preverili smo, ali imajo izdelki zaščito pred odpiranjem v trgovini. Poiskali smo podatke o sestavi embalaže, navodila za recikliranje in izmerili količino izdelka. Ocenili smo tudi morebitno potratno embalažo.

Navodila za uporabo, trditve, označevanje (15 odstotkov skupne ocene)

Trije strokovnjaki so preverili, ali so na embalaži vse informacije, ki morajo biti v skladu z Uredbo o kozmetičnih izdelkih, ter kako čitljive in razumljive so te informacije. Ocenili so tudi morebitne zavajajoče in neresnične navedbe na embalaži.

Zmanjšanje ocene

Če je izdelek dobil oceno nezadovoljivo oceno za izmerjeni filter UVB, UVA ali za razmerje med UVA- in UVB-filtrom, tudi skupna testna ocena ni mogla biti višja. Če je bila ocena za tvegane sestavine pomanjkljivo ali slabša, je bila lahko skupna ocena le za 20 točk višja.Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij. Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov.


Ko boste opravili nakup, vam bomo po e-pošti poslali geslo za dostop do rezultatov izbranega testa.

Vsebina le za člane ZPS
in kupce tega članka

Kupi samo ta članek

5,10 €/članek

Hitro in enostavno plačilo s kreditno kartico ali Moneto, takojšen dostop do vsebine.

Postani član

paket INTERNET

4 x 14,98 € / leto

Člani imajo dostop do rezultatov VSEH testov, potrošniškega pravnega svetovanja in revije ZPStest.

Več o članstvu

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več