Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. maj 2021

Evropska komisija je posodobila in zaostrila merila za pridobitev Evropskega znaka za okolje Ecolabel (okoljske marjetice) za kozmetiko. Nova pravila bodo v veljavi, naslednjih šest let, pri Evropski potrošniški organizaciji BEUC, kjer so predlagali zaostritev meril na več področjih, pa dosežene spremembe ocenjujejo kot pozitivne. Preverite, kaj so glavne novosti.

Ena najbolj ključnih je, da se je obseg, ki ga na področju kozmetike pokriva okoljska marjetica, razširil na vse kozmetične izdelke. Poleg tega nova merila prinašajo izboljšave na vrsti pomembnih področij za okolje in za trajnostno potrošnjo.

Visoki standardi za biološko razgradljivost

Vse mejne vrednosti na tem področju so odslej določene bistveno strožje.

Vse površinsko aktivne snovi morajo biti popolnoma biološko razgradljive, ne glede na naravo procesa razgradnje. V postopku usklajevanja k sreči niso uspele pobude, da bi ta del meril zrahljali.

Manj ljudem in okolju nevarnih snovi

Vrsta problematičnih spojin kot so nanomateriali, hormonski motilci, mikroplastika in še vrsta drugih, je pri izdelkih z okoljsko marjetico popolnoma izločena iz uporabe. Sprejete so bile bolj ostre omejitve za alergene, ki so najpogosteje v barvilih, dišavah in konzervansih.

kozmetika-ecolabel-strozja-merila-1

V veljavo je stopil strožji sistem dokazovanja trajnostnega izvora palmovega olja glede na dobavno verigo. Strožje so tudi zahteve glede ustreznosti izdelkov, še posebej ko gre za testiranje učinkovitosti izdelka in preprostosti njegove uporabe.

Med nevarne snovi, ki jih je potrebno izločiti iz proizvodnje kozmetičnih sredstev z okoljsko marjetico, po novem spadajo tudi aditivi v surovinah in snovi, ki jih surovine morebiti sproščajo (npr. formaldehid).

Strožja merila bodo potrošnikom olajšala izbiro okolju prijaznih izdelkov

Strožja merila za okoljsko marjetico bodo vsekakor olajšala izbiro okoljsko ozaveščenih potrošnikov. Gre namreč za enega od najbolj zanesljivih in preverjanih okoljskih znakov.

ecolabel

Je pa res, da smo pri naših testih občasno ugotovili, da izdelek, ki ga nosi, ni med najbolj učinkovitimi. Zaostritev pogojev za pridobitev znaka tudi na področju učinkovitosti, bi morala to pomanjkljivost precej zmanjšati.

Vsekakor pa je dobra novica, da bo okoljska marjetica na voljo za vse kozmetične izdelke, saj je izbira na tem področju res pestra.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA