Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

07. julij 2020

Večina se zaveda, da je ustrezna zaščita pred soncem pomembna, saj je nedvoumno dokazano, da lahko UV-žarki povzročijo razvoj (rakavih) obolenj na koži. Vedno bolj pa se zavedamo tudi dejstva, da lahko uporaba zaščitnih sredstev negativno vpliva na živali in rastline v morju.

Nedavne raziskave so pokazale, da so nekateri UV-filtri, ki se izperejo v morje, strupeni za morske organizme, zavirajo rast fitoplanktona in se kopičijo v prehranski mreži. Poleg UV-filtrov so lahko problematične tudi druge sestavine izdelkov za zaščito pred soncem.

favicon Preverite: rezultati testa izdelkov za zaščito pred soncem za otroke

UV-filtri in vpliv na okolje
Evropska zakonodaja trenutno dovoljuje uporabo 31 kemikalij (vključno z dvema v nanoobliki), ki jih lahko proizvajalci uporabljajo kot UV-filtre v kozmetičnih izdelkih. Najpogosteje uporabljanih je približno 15 kemikalij s tega seznama. Najvišje dovoljene koncentracije so od 5 do 10 odstotkov, odvisno od filtra, izjemi sta titanov dioksid in cinkov oksid, pri katerih je najvišja koncentracija omejena na 25 odstotkov.

UV-filtre lahko glede na način zaščite pred UV-žarki delimo v dve skupini:
Kemični – delujejo tako, da absorbirajo UV-žarke. Imenujejo jih tudi organski (octylcrylene, octinoxate, oxybenzone, itd.).

Fizični (mineralni) – kožo varujejo tako, da odbijajo ali blokirajo UV-žarke. Imenujejo jih tudi anorganski filtri. V to skupino spadata kemikaliji titanov dioksid in cinkov oksid.

Čeprav se za fizična filtra uporablja tudi izraz "naravna", saj ju pridobivajo iz mineralov, nista brez okoljskih tveganj in lahko pomenita nevarnost za morski ekosistem. Nanodelci titanovega dioksida in cinkovega oksida se ob stiku z ultravijoličnimi sončnimi žarki in morsko vodo transformirajo v vodikov peroksid. Ta je strupen za fitoplankton, ki je osnova v mnogih prehranskih verigah morskih živali.

Dodatna težava je dejstvo, da sta obe kemikaliji v izdelkih za sončenje navadno v nanoobliki, saj sta na tak način prijaznejši za uporabo. A mali delci pomenijo večjo nevarnost za živa bitja, saj lažje prodrejo vanje in se lahko v njih v tudi nalagajo.

Kemični filtri lahko spodbujajo razvoj virusov, ti pa povzročajo bolezni koral in pojav beljenja, ki je posledica prekinjene simbioze med koralami in posebnimi mikroskopskimi algami, ki dajejo koralam hranila in njihove značilne barve. Oxybenzone, ki je pogosto prisoten v sredstvih za zaščito pred soncem, povzroča poškodbe DNK koral in celo njihovo smrt.

Kozmetična sredstva, ki vsebujejo številne kemikalije, slabo vplivajo na občutljive morske živali in rastline ter škodujejo koralnim grebenom, ustvarjajo sterilne, deformirane grebene, ki niso več primerno bivališče za mehkužce, majhne ribe in njihova jajčeca. Znano je tudi, da benzofenon-2 zmanjšuje razmnoževalne sposobnosti rib.

Morebitni negativni učinki kemikalije octylcrylene na delovanje hormonskega sistema so trenutno pod drobnogledom Znanstvenega komiteja za varnost potrošnikov pri Evropski komisiji (SCCS).

Sestava izdelkov za zaščito pred soncem

lahko so veliki onesnazevalci-okolja-sestava

Okoljski vpliv drugih sestavin
Spojine, ki vsebujejo EDTA, so kelatna sredstva, uporabljajo jih za povezovanje sestavin, vendar se v vodi počasi razgradijo in so zaradi obstojnosti lahko dolgotrajno strupene. Izdelki, ki so označeni z oznakami EU Ecolabel in Nordic Swan, jih ne smejo vsebovati.

Problematični so tudi dišave, barvila in konzervansi. Čeprav so v majhnih koncentracijah, so onesnaževalci okolja in pogosti povzročitelji alergij. Konzervansi in antimikrobna sredstva so lahko strupeni za živa bitja v morju (npr. alge in ribe). BHT, BHA, parabeni, triclosan in kemikalije, iz katerih se izloča formaldehid, so prepovedani v izdelkih, ki nosijo certifikat EU Ecolabel in Nordic Swan.

Nekatere izmed posebej alergenih dišav (npr. citronellol geraniol, limonene, buthylphenyl methylpropional) se lahko kopičijo in so strupene za alge in ribe. Uporaba teh kemikalij je omejena tudi s pravili za podeljevanje certifikatov EU Ecolabel in Nordic Swan.

Na plaži, ki jo obišče 3000 turistov na dan, se v morje vsak dan izloči do 68 kilogramov izdelkov za zaščito pred soncem in s tem 2 kilograma titanovega dioksida (TiO ) v obliki nanodelcev.

Pomoč pri nakupu
lahko so veliki onesnazevalci-okolja-ekolabel-downČe želite, da bo izbrani izdelek za zaščito pred soncem imel čim manjši (negativni) vpliv na okolje, si lahko pomagate z dvema certifikatoma: EU Ecolabel ali Nordic swan.

V sklopu obeh shem certificiranja so pripravili oceno in seznam UV-filtrov in drugih kemikalij, ki ne škodijo okolju. Težava je v tem, da nabor izdelkov za zaščito pred soncem, ki bi imeli katerega izmed teh dveh certifikatov, ni ravno obsežen.

Omejitev uporabe izdelkov, ki vsebujejo določene kemikalije
Ponekod so lokalne oblasti že omejile uporabo izdelkov za zaščito pred soncem, ki vsebujejo določene kemikalije. V Palau, otoški državi v bližini Indonezije in Papue Nove Gvineje, od letos velja prepoved uporabe izdelkov za zaščito pred soncem, ki vsebujejo oxybenzone, octocrylene, 4-methyl-benzylidene camphor, ki dokazano škodijo organizmom na koralnih grebenih. Tudi na Havajih ukrepajo podobno, od leta 2021 bosta prepovedana dva filtra – oxybenzone in octinoxate. V izdelkih za zaščito pred soncem, ki so na voljo v Evropi, ta dva filtra nista pogosta.

Med vsemi letos preizkušenimi izdelki za zaščito pred soncem za otroke je octinoxate vseboval le en izdelek, ki pa ni na voljo v slovenskih trgovinah.

ZPS nasvet:
Kaj lahko storimo sami?

  • V preglednici z rezultati testa smo posebej označili, katere UV-filtre in konzervanse vsebujejo posamezni izdelki. Pred nakupom preverite seznam sestavin in izberite izdelke, ki ne vsebujejo škodljivih UV-filtrov.
  • Izpraznjenih plastenk ne izpirajte, odložite jih v ustrezne zabojnike (za embalažo).
  • Soncu se izpostavljajte čim manj, še posebej v najbolj kritičnih urah (ko je senca krajša od vas).
  • Zaščitite se z oblačili.

Avtorica: Urša Šmid Božičevič

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA