Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

06. maj 2020

Od začetka maja v EU velja prepoved uporabe 29 kemikalij, ki so karcinogene, mutagene ali motijo delovanje hormonskega sistema, v kozmetičnih izdelkih.

Seznam prepovedanih kemikalij je na voljo na spletni strani Evropske komisije.

Posodobitev zakonodaje prinaša tudi nove omejitve uporabe salicilne kisline v kozmetičnih izdelkih. Ta kislina je precej pogosto uporabljena v različnih izdelkih za luščenje kože ali npr. v šamponih proti prhljaju. Kislina dokazano povzroča draženje oči, sumijo pa tudi, da je karcinogena in potencialni hormonski motilec. Poleg omejitve uporabe te kemikalije, ki so že v veljavi, jo proizvajalci po novem ne smejo uporabljati v kozmetičnih izdelkih za otroke, mlajše od treh let.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA