Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

11. marec 2020

Urad za kemikalije je pripravil pojasnilo v zvezi z uporabo konoplje in njenih izvlečkov v kozmetičnih proizvodih.

Kozmetični izdelek, ki je dostopen na trgu, mora biti varen za zdravje ljudi, če se uporablja pod normalnimi ali razumno predvidljivimi pogoji uporabe. Varnost kozmetičnega izdelka in njegovih sestavin, ki jo zagotavlja odgovorna oseba (proizvajalec ali uvoznik), mora biti dokumentirana v dokumentaciji z informacijami o kozmetičnem izdelku. Pred dajanjem kozmetičnega izdelka na trg mora odgovorna oseba zagotoviti, da je bila izdelana ocena njegove varnosti za človekovo zdravje in je bilo sestavljeno poročilo o varnosti kozmetičnega izdelka.

Uredba o kozmetičnih izdelkih določa, da se kozmetičnim izdelkom pri označevanju, dostopnosti na trgu in oglaševanju ne sme z uporabo besedil, imen, blagovnih znamk, slik ter simboličnih in drugih oznak pripisovati značilnosti ali funkcij, ki jih v resnici nimajo.

Konoplja
Zakonodaja prepoveduje uporabo naravnih in umetnih narkotikov v kozmetičnih izdelkih, ki so navedene v Konvenciji o prepovedanih drogah (1961). V Tabeli I Konvencije je naveden "Cannabis, cannabis resin and extracts and tinctures of cannabis", kar pomeni, da so te sestavine prepovedane za uporabo v kozmetičnih izdelkih.

Konvencija iz leta 1961 opredeljuje pojem:

  • Cannabis kot "cvetne ali plodne vršičke rastline konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, ne glede na njihovo uporabo, ne vključuje pa semen in listov, ki vršičkov nimajo".
  • Cannabis resin kot "izločeno smolo, surovo ali prečiščeno, pridobljeno iz rastline konoplje".
  • Rastlina konoplje kot "vsaka rastlina iz rodu Cannabis".

Na tej podlagi je v kozmetičnih izdelkih prepovedana uporaba:
1. sestavin pridobljenih iz cvetnih ali plodnih vršičkov katere koli rastline konoplje, ne glede na njihovo obliko (ekstrakti, tinkture) ter
2. smola, pridobljena iz katerekoli rastline konoplje; 

Sestavine pridobljene iz drugih delov rastline konoplje (semena, listi, steblo), ne glede na njihovo obliko, lahko uporabljajo v kozmetičnih izdelkih.

Kanabidiol
Kanabidiol (Cannabidiol, v nadaljevanju: CBD) ni na seznamu Konvencije.

Sintezno pridobljen CBD je dovoljen za uporabo v kozmetičnih izdelkih. V kolikor pa je CBD pridobljen iz prepovedanih sestavin (navedeno zgoraj), sodi na področje uporabe Konvencije in je zato prepovedan za uporabo v kozmetičnih izdelkih.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA