Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
23. september 2016

Au revoir plastika! ...vsaj v Franciji.

Pred mesecem dni je v Franciji pričela veljati zakonodaja, ki prepoveduje prodajo plastičnih krožnikov, lončkov in pribora. Vsa plastika seveda ni kar izginila s polic, saj zakon dovoljuje precej dolgo prehodno obdobje: v trgovinah lahko `stare zaloge klasično pridelane plastike´prodajajo do leta 2020.

Po podatkih World economic foruma bo do leta 2050 v oceanih več ton plastike kot je ton rib, saj tovrstna plastika razpada 400 do 450 let.

Zakon dovoljuje uporabo in prodajo kozarcev, krožnikov in pribora , ki je narejen iz bio plastičnih materialov, ki jih lahko kompostiramo, oziroma se razgradijo s kompostiranjem. Da na področju omejevanje uporabe `klasične plastike´v Francij mislijo resno, kaže tudi dejstvo, da so že uvedli zakon o prepovedi prodaje in uporabe majhnih plastičnih vrečk (velikih do 10 litrov in tankih do 50 mikronov) s 1. 1. 2017, kot določa EU direktiva. V Sloveniji bomo to šele morali storiti. Tudi majhne plastične vrečke bo treba zamenjati z bio-razgradljivimi vrečkami in omejti njihovo uporabo.

Preberite tudi: Biorazgradljiva plastika

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA