Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
18. avgust 2016

Evropska komisija je v okviru sheme znak EU za okolje sprejela nova ekološka merila za računalnike, pohištvo in obutev. Proizvajalci, ki želijo uporabiti znak EU za okolje, morajo izpolnjevati zahteve v zvezi z okoljskimi lastnostmi proizvoda, hkrati pa upoštevati nekatere varnostne in družbene vidike.

Proizvajalci računalnikov, tako osebnih, prenosnih kot tabličnih, bodo med zasnovo in proizvodnjo naprav morali upoštevati energijsko učinkovitost ter možnosti nadgradnje. Prav tako bo pomembno, da se naprava in njeni deli lahko enostavno razstavijo, obnovijo in reciklirajo.

Proizvajalci pohištva bodo morali skrbneje načrtovati življenjski cikel izdelkov in možnost popravila in ter posebno pozornost nameniti uporabi nevarnih sestavih ali ostankov, ki bi lahko onesnaževali zrak v prostoru.

V obratih za proizvodnjo obutve pa bo treba poskrbeti za izboljšanje družbene odgovornosti podjetja ter zagotoviti ustrezne delovne razmere v celotnem proizvodnem ciklu.

EU si z znakom za okolje prizadeva za hitrejši prehod na krožno gospodarstvo s spodbujanjem trajnostne proizvodnje in potrošnje. Pregledna ekološka merila omogočajo potrošnikom zavestne odločitve brez odrekanja kakovosti proizvodov. Po drugi strani znak EU za okolje daje priznanje proizvajalcem, ki proizvajajo vzdržljive in popravljive izdelke, ob tem pa vlagajo v inovacije in varčujejo z viri.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA