Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
08. julij 2013

Raziskava o odnosu Evropejcev do oblikovanja enotnega trga za ekološke proizvode* je pokazala, da bi bilo več kot tri četrtine anketirancev pripravljenih plačati več za okolju prijazne izdelke, če bi bili prepričani, da so izdelki dejansko okolju prijazni (77 %). Vendar le nekaj več kot polovica Evropejcev (55 %) meni, da so ustrezno obveščeni o vplivu izdelkov, ki jih kupijo in uporabljajo, na okolje.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik: "Seveda si vsi želimo večjo izbiro ekoloških izdelkov na policah, vendar je iz raziskave razvidno, da nas trditve o ekološki naravi izdelkov pogosto zmedejo in da jim ne zaupamo. To ni dobro za potrošnike."

Veliko anketirancev meni, da uživanje hrane po izteku njenega roka trajanja ni varno (45 %). Zanimivo: po mnenju več kot treh četrtin državljanov Švedske (81 %), Avstrije (77 %) in Združenega kraljestva (77 %) je uživanje hrane po izteku roka trajanja, navedenega na etiketi, varno. Takšno mnenje ima manj kot en od petih državljanov Romunije (14 %) in Litve (17 %).

Zaupanje, da izdelki, ki so označeni kot okolju prijazni, manj škodijo okolju, je najvišje na Portugalskem (84 %), Malti (82 %), v Franciji (81 %) in Belgiji (81 %). Vendar pa je to zaupanje precej nižje v Nemčiji (44 %), Romuniji (46 %) in na Nizozemskem (47 %). Malo več kot polovica državljanov EU navadno zaupa trditvam proizvajalcev o okoljski učinkovitosti njihovih izdelkov (52 %), vendar jih večina ne zaupa navedbam proizvajalcev o njihovi lastni okoljski učinkovitosti (54 %).

*Raziskava je bila izvedena v 28 državah članicah Evropske unije. V njej je sodelovalo več kot 25.568 oseb iz različnih družbenih slojev in demografskih skupin, izpraševalci pa so se v imenu Evropske komisije z njimi pogovarjali po telefonu v njihovem maternem jeziku.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA