Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
29. oktober 2013

Slovenci smo med največjimi porabniki nagrobnih sveč v Evropi. Okoli 1. novembra njihova poraba neverjetno poskoči, s tem pa tudi količina odpadnih sveč. Te sicer ne sodijo med nevarne odpadke, vendar pa lahko njihovo odstranjevanje škodljivo vpliva na okolje. Sveče se glede vpliva na okolje razlikujejo med seboj, potrošniki pa lahko izbirajo med raznoliko ponudbo sveč za enkratno in večkratno uporabo.

Za marsikoga je prižiganje sveč na grobovih nekaj posebnega, dejanje, ki se mu nikakor ne želi odpovedati, pomembno pa je, da dogorelo svečo pravilno odvržemo. Ob pokopališčih morajo biti postavljeni posebni zabojniki z napisom "Samo za odpadne nagrobne sveče", ki zagotavljajo, da bo v nadaljevanju poskrbljeno za pravilno ravnanje z odpadnimi svečami.

Odpadna nagrobna sveča je sestavljena iz treh glavnih delov: ohišja iz plastike, ostanka parafina in kovinskega pokrova. Vsi ti deli se v procesu reciklaže ločijo in ločeno predelajo. Mnoge sveče, ki jih kupujejo slovenski potrošniki, imajo ohišje iz strupenega polivinilklorida (PVC). Sveče, ki so za okolje manj obremenjujoče, so tiste, ki so označene s trikotnikom in s številko pet na sredini, ali pa z napisom PP (polipropilen). Te sveče so primernejše za recikliranje, žal pa je prodaja sveč z ohišjem iz polipropilena bistveno manjša, zato v zvezi z njihovim recikliranjem pri nas obstaja problem nezadostnih količin.

Bolj "ekološka" je izbira sveče, pri kateri menjamo le vložek iz parafina, isto ohišje pa je lahko uporabno vrsto let. Ohišje je lahko izdelano odpadne_svece5iz različnih materialov: plastike, stekla, keramike. Kupimo lahko tudi solarne sveče, ki za delovanje izkoriščajo dnevno svetlobo, keramične sveče, ki vsebujejo tekoči vosek, ki ga po potrebi dolijemo, ipd. Če se odločimo za take sveče, ne bomo povzročali odpadkov niti zaradi ohišja niti zaradi vložkov. Seveda pa lahko kupimo tudi povsem "naravne" sveče iz čebeljega voska, ki pa žal za uporabo na grobovih niso najprimernejše, saj ugasnejo ob prvem dežju ali močnejšem vetru.

Možnosti je torej veliko, tudi takih, ki so prijazne do okolja. Naj vas pogled na goro dogorelih sveč v dneh po prvem novembru prepriča, da vaša izbira nagrobnih sveč prihodnje leto ne bo povezana le z mislijo na tiste, ki jih ni več med vami, temveč tudi z mislijo na tiste, ki prihajajo za vami. Tudi pri nagrobnih svečah lahko potrošniki prispevamo svoj del k varovanju okolja, in sicer z manjšo porabo in z izbiro takih nagrobnih sveč, ki ne obremenjujejo okolja, s čimer bomo prispevali, da bo manj tudi odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati.

Odpadne nagrobne sveče niso primerne za odlaganje na odlagališčih komunalnih odpadkov, saj se zaradi razkrajanja plastike iz polivinil klorida (PVC) v okolje sprošča tudi strupeni klor, ki nastaja tudi pri sežigu PVC. Nagrobne sveče sodijo v posebne zabojnike z napisom Samo za odpadne nagrobne sveče.

odpadne_svece_2 V Uredbi o ravnanju z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki je v veljavi od 1. 1. 2010, je poudarjeno, da odpadne nagrobne sveče resda niso nevarni odpadki, vendar pa lahko njihovo odstranjevanje povzroči škodljive vplive na okolje. Kupujmo zmerne količine sveč.
odpadne_svece3 Slovenci letno "pridelamo" za več kot 4.000 ton odpadnih sveč.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA