Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
27. avgust 2012

Sredi avgusta so pričela veljati nova pravila na področju odlaganja električnih in elektronskih odpadkov.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik: "V časih gospodarske krize in rastočih cen surovin je učinkovita uporaba virov področje, na katerem se srečajo okoljske koristi in inovativne priložnosti za rast. Sedaj moramo vzpostaviti nove načine za zbiranje elektronskih odpadkov ter izboljšati učinkovitost obstoječih."

Količina električnih in elektronskih odpadkov (t. j. odpadna električna in elektronska oprema ali OEEO) hitro narašča, hkrati pa predstavlja veliko priložnosti za proizvodnjo sekundarnih surovin. Sistematično zbiranje in ustrezno ravnanje sta predpogoja za recikliranje materialov, kot so zlato, srebro, baker in redke kovine, ki jih uporabljajo v televizorjih, prenosnih računalnikih in prenosnih telefonih.

Direktiva, ki je začela veljati v teh dneh, uvaja stopnjo zbiranja 45 % prodane elektronske opreme od leta 2016, od leta 2019 pa 65 % prodane opreme ali 85 % ustvarjenih elektronskih odpadkov.

Direktiva daje državam članicam tudi orodja za učinkovitejši boj proti nezakonitemu izvozu odpadkov.

4kg električnih in elektronskih odpadkov na prebivalca
Sedaj v Evropi zberemo 4 kg OEEO na osebo, kar znaša približno 2 milijona ton na leto. To je le manjši delež, saj v EU letno ustvarimo približno 10 milijonov ton tovrstnih odpadkov. Do leta 2020 naj bi obseg zbranih OEEO povečali na 12 milijonov ton. Končni cilj nove direktive, ambicioznih 85 % vse ustvarjene OEEO, bo zagotovil, da bomo v letu 2020 ločeno zbrali 10 milijonov ton ali okrog 20 kg na osebo.

Od leta 2016 naprej se bo od držav članic zahtevalo, da zagotovijo, da se zbere 45 % električne in elektronske opreme, prodane v posamezni državi.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA