Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
13. julij 2012

Evropska Komisija je postavila meje za emisije CO2 pri avtomobilih. Na boljšem bomo vsi.

Potrošniške organizacije smo zadovoljne s predlogom Evropske Komisije, da naj bi osebni avtomobili do leta 2020 povzročali maksimalne izpuste 95 gramov CO2/km. V primeru, da bodo predlog sprejeli v Evropskem parlamentu in državah članicah, bo to pomenilo tudi občuten prihranek pri porabljenem gorivu.

Prihranki bodo občutni
Povprečne emisije iz novih avtomobilov naj bi se zmanjšale na 95 gramov CO2 na kilometer (g CO2/km) do leta 2020, in sicer s 135,7 g leta 2011, obvezni cilj za leto 2015 pa je 130 g. Emisije iz dostavnih vozil se bodo s 181,4 g leta 2010 (zadnje leto, za katero so podatki na voljo) zmanjšale na 147 g CO2/km leta 2020, obvezni cilj za leto 2017 pa je 175 g.

Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije BEUC: "Vedno višje cene bencina so nočna mora za večino evropskih potrošnikov. Z obvezo proizvajalcem, da zmanjšajo CO2 izpuste, bomo potrošniki prihranili. Naši izračuni kažejo, da med €344 in €465, odvisno ali vozijo avto na bencin ali na plin."

Predlog sodi v sklop prizadevanj za znižanje toplogrednih plinov za 20% do leta 2020. Nova ciljna meja 95g CO2/km, naj bi znižala porabo goriva do 1,52 litra na 100 prevoženih kilometrov. Delež za gorivo v družinskem proračunu se zvišuje, saj prebivalci EU z avtomobilom potujemo vedno več.

Cene bencina le navzgor
Po mnenju potrošniških organizacij se bodo cene bencina le še zviševale. Proti najnovejšemu predlogu pa so sicer že protestirali proizvajalci.

Dodatno zmanjšanje emisij CO2 iz avtomobilov in dostavnih vozil bo dobro za podnebje, potrošnike, inovacije in zaposlovanje. Analiza Evropske Komisije je pokazala, da so cilji za leto 2020 dosegljivi, gospodarsko upravičeni in stroškovno učinkoviti: tehnologija že obstaja, stroški zanjo so bistveno nižji od predvidenih, njena uvedba pa bi morala povečati zaposlovanje in BDP ter koristiti potrošnikom in industriji.

Evropska komisarka za podnebne ukrepe Connie Hedegaard je povedala: "S predlaganimi ukrepi bomo prispevali k varstvu okolja, potrošnikom pa prihranili denar. Spodbudili bomo tudi inovativnost in konkurenčnost evropske avtomobilske industrije ter hkrati ustvarili veliko novih delovnih mest. To bo koristno za vse."

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA