Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
21. avgust 2012

Poletni meseci so idealni za kolesarjenje, vendar pa brez avtomobila pogosto ne gre, še posebej, ko se odpravljamo na počitnice. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite za "zeleno" vožnjo. Ni dovolj, da le izberete avto z manjšim škodljivim izpustom, pomembna sta tudi način vožnje in redno vzdrževanje avtomobila.

1.    Poskrbite, da bo vaše vozilo dobro vzdrževano in redno preverjajte raven olja v motorju. Pravilno vzdrževano vozilo delujejo bolj učinkovito in pripomore k zmanjševanju izpusta CO2.
2.    Vsak mesec preverite tlak v pnevmatikah. Premalo napolnjene pnevmatike lahko povečajo porabo goriva do 4 %.
3.    Odstranite nepotrebno predmete iz prtljažnika in z zadnjih sedežev, saj boste tako zmanjšali težo. Čim bolj kot je avto obremenjen, težje deluje motor in večja je poraba goriva.
4.    Zaprite okna, še zlasti pri večji hitrosti. Odstranite strešne prtljažnike, ko jih ne uporabljate. Ta ukrep bo zmanjšal zračni upor in poraba goriva in izpust CO2 se lahko zmanjša do 10 %.
5.    Vključite klimatsko napravo samo, ko je to potrebno. Prekomerna uporaba klimatske naprave do 5 % poveča porabo goriva in izpust CO2.
6.    Odpeljite takoj po zagonu motorja in ugasnite motor, če stojite na mestu več kot minuto. Sodobni motorji omogočajo takojšen začetek vožnje in s tem tudi manjšo porabo goriva
7.    Vozite premišljeno in predvsem prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti. Vsakič, ko nenadoma pospešite ali zavirate, motor porabi več goriva in izpust CO2 se poveča.
8.    Pri pospeševanju čim hitreje prestavite v višjo prestavo. Višje prestave (četrta, peta ali šesta) so varčnejše pri porabi goriva.
9.    Poskušajte predvideti prometni pretok. Spremljajte dogajanje na cesti s čim večje razdalje, da bi se v prometu izognili nepotrebnemu zaustavljanju in speljevanju.
10.    Razmislite o možnosti, da bi se še s kom dogovorili za skupno vožnjo v službo ali na prostočasne aktivnosti. Pripomogli boste k zmanjšanju prometnih zamaškov in porabe goriva.

Nasveti za varčno vožnjo so povzeti s spletnega mesta "Save more than fuel". Nasvete sta zbrali Evropska komisija in evropska naftna industrija.

Zakaj ne bi avta delili še s kom?
Marsikoga v razmislek glede uporabe avtomobila ni prisilila samo naraščajoča »zelena« ozaveščenost, ampak tudi kriza. Tako je v tujini vedno bolj priljubljena gospodarna uporaba vozil, t. i. "carpooling oziroma car-sharing", ko se posamezniki (pa ne le študentje, ampak tudi znanci, sosedje, ipd.), ki se vozijo v službo v oddaljeno mesto, peljejo skupaj in si delijo stroške. Tudi v Sloveniji je moč ponuditi ali najti tovrstne prevoze; več informacij boste dobili na spletnih naslovih www.prevoz.org ali www.peljime.si.

Manjša poraba goriva – manj škodljivega izpusta v okolje.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA