Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
05. junij 2012

Vir: seminar v sklopu mednarodnega projekta PLASTiCE, vodja dr. Andrej Kržan, Kemijski inštitut, Ljubljana, in spletno mesto www.plastice.org.

Kaj je to biorazgradljiva plastika in kakšne so značilnosti izdelkov, ki se na različne načine razgradijo v okolju? Na kaj naj bodo potrošniki pozorni pri nakupu in uporabi izdelkov iz biorazgradljive plastike?

Plastika je skupek velikega števila različnih materialov (polietilen, poliuretan, polikarbonati...), iz katerih izdelujejo plastične izdelke. Plastičnim materialom dodajajo snovi, s katerimi vplivajo na njihove lastnosti (jih utrdijo, zmehčajo…), da postanejo uporabni za različne namene.

vip_vip_2Članek objavljamo v majski številki (5/2012) revije za potrošnike VIP.

Bioplastika se lahko v okolju razgradi (biorazgradljiva) ali pa ne. Lahko je narejena iz obnovljivih (škrob, celuloza, mlečna kislina, itd.) ali pa iz neobnovljivih virov (nafta). Potrošnik pa razlike ne bo opazil, razen takrat, ko je izdelek opremljen s znakom za biorazgradljivost.

Biorazgradljiva plastika je tista, ki se v okolju razgradi (na kompostu, v zemlji, v vodi). Lahko je izdelana iz obnovljivih ali neobnovljivih virov, kar pa ne vpliva na njeno uporabnost.

Glavna prednost te plastike je torej možnost ponovne uporabe (kompost), oziroma razgradnje v naravi. Biološka razgradnja po navadi poteka v naravi, del materiala iz te vrste plastike pa se lahko koristno uporabi pri pripravi komposta, ali pa za prehrano mikroorganizmov.

Trenutno najbolj razširjen material za proizvodnjo bioplastike je termoplastični škrob, raziskujejo pa tudi možnosti za uporabo odpadnih organskih materialov, npr. celuloze, odpadne sirotke, kostne moke, ipd.

Biorazgradljivo plastiko danes največ uporabljajo za izdelavo folij za uporabo v kmetijstvu, za izdelavo vreč za smeti, embalaže za živila. Uporabna je tudi v kozmetiki in pri proizvodnji detergentov. Ne smemo pozabiti na uporabo v medicini, saj materialov iz biorazgradljive plastike, ki jih uporabijo pri operacijah, kasneje ni treba odstraniti iz telesa s ponovno operacijo.

Znaki za biorazgradljivost
Po videzu in na otip je bioplastiko težko ločiti od tradicionalne plastike. Zato je za njeno pravilno uporabo in odlaganje še kako pomembno, da je ustrezno označena (na podlagi pridobljenega certifikata); označen mora biti material za njeno izdelavo in končni izdelek. Na plastičnih vrečkah za smeti, ki so biorazgradljive, lahko opazimo različne znake za biorazgradljivost. Predstavili bomo tiste, ki so največkrat uporabljeni.

biorazgradljiva_plastika_europian_bioplastica biorazgradljiva_plastika_znak_italija V Evropi so dobro poznani certifikacijski znaki organizacije Vincotte (www.okcompost.be/en/home).
biorazgradljiva_plastika_znak_compost biorazgradljiva_plastika_znak_vrecka_compost
Znak organizacije European Bioplastics, ki skupaj s certifikacijsko številko zagotavlja, da je izdelek biorazgradljiv v razmerah, ki jih omogoča industrijsko kompostiranje (poteka pri temperaturi več kot 600 C). Ta znak uporablja nemška certifikacijska organizacija DIN-Certco (www.dincertco.de/de/index.html) Znak najdemo na biorazgradljivih plastičnih izdelkih v Italiji. Ta znak pove, da je izdelek biorazgradljiv v razmerah, ki jih omogoča industrijsko kompostiranje. Izdelki (vrečke za smeti), opremljeni s tem znakom, se bodo po določenem času razgradili na domačem kompostu.

Napisi na izdelkih, kot so "okolju prijazen", "100 % razgradljiv" in podobni, ki niso podprti s certifikacijskim znakom, ne zagotavljajo, da so izdelki dokazljivo biorazgradljivi.

V svetu vsako leto porabimo (in zavržemo) trilijon plastičnih vrečk!

Samo okoli en odstotek teh vrečk reciklirajo!

Okrog 80 % smeti v vodah so plastični materiali!

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA