Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Trajnostna potrošnja
Trajnostna potrošnja
23. maj 2012

V testu pralnih kroglic ste lahko prebrali, kako ne/učinkovite so pralne krogle in oreščki, ki so jih številni potrošniki kupili v prepričanju, da bodo z njimi učinkovito oprali perilo in hkrati skorajda ne obremenili okolja. Pa vendar obstaja še veliko načinov, kako lahko z upoštevanjem preprostih nasvetov pri pranju skrbite za okolje.

1.  Razvrstite perilo glede na barve in material – v pralnem stroju lahko hkrati operemo več bombažnih kot tkanin iz občutljivih materialov (upoštevajte navodila proizvajalca, koliko perila naložiti v stroj).
2.  Če je količina perila manjša, izberite krajši program.
3.  Omejite količino praška, saj so danes praški učinkovitejši. Zato lahko uporabite manj praška, kot ga priporoča proizvajalec – porabili ga boste manj in manj boste obremenili okolje. Ne pozabite, da oblačila zaradi večje količine detergenta ne bodo nič bolj čista, neizprani ostanki pa ostanejo na oblačilu in lahko dražijo kožo in povzročijo alergije.
4.  Uporabo mehčal odsvetujemo, ker lahko povzročajo alergije in zmanjšujejo vpojnost tkanin, hkrati po nepotrebnem onesnažujejo okolje.
5.  Namesto sintetičnih mehčal uporabite (alkoholni) kis, ki je naravno mehčalo, hkrati pa bo poskrbel tudi za odstranitev vodnega kamna v ceveh pralnega stroja.
6.  Danes peremo manj umazano perilo, zato ne potrebujemo predpranja. Uporabite ga le izjemoma, ko je perilo zelo umazano (delovna oblačila ipd.).
7.  Za pranje praviloma manj umazanega perila je pogosto dovolj že pranje pri temperaturi 30ºC.
8.  Perila ne "kuhajte". Program s temperaturo pranja 90ºC izberite le izjemoma (v primeru bolezni, ali če je pri hiši dojenček). Ne pozabite, da se skorajda 90 % energije, ki jo potrebuje pralni stroj, porabi za gretje vode.
9.  Če bomo madeže odstranili pred pranjem v stroju (najbolje takoj, ko nastanejo), bomo zmanjšali potrebno količino pralnega praška, pa tudi pranje pri visoki temperaturi ne bo potrebno.
10. Pri izbiri novega pralnega stroja bodite pozorni na porabo energije in vode.

Načinov, kako lahko prispevamo k ohranjanju čistega okolja, torej ni malo. Včasih zadošča že, da se zgledujemo po naših babicah, ki so namesto množice pralnih praškov, mehčal ipd. uporabljale domača čistila oz. kombinacijo naravnih mil in sode, če je proračun dopuščal, pa tudi kisa in limoninega soka.
 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA